49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΤΕΥΧΟΣ 12ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΚΛΟΣ

Α) Ο Κύκλος στην Καθημερινότητα

    Ο κύκλος είναι εγγεγραμμένος στην ανθρώπινη φύση μας, από τις απαρχές των τελετουργικών και πρωτόγονων χορών. Ακόμα και σήμερα, στην καθημερινότητά μας, μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι για να φάμε ή γύρω από κάποιον που διηγείται ιστορίες, ενώ πολλά από τα παιδικά παιχνίδια, αλλά και ενήλικες δραστηριότητες, γίνονται σε κύκλο.

   Και αυτό δεν είναι τυχαίο, μέσα σε έναν κύκλο είμαστε όλοι ισότιμα μέλη της ομάδας και παράλληλα δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο εντός του, που διευκολύνει το μοίρασμα και τη σύνδεση της ομάδας. Έτσι, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι ο κύκλος χρησιμοποιείται κατά κόρον ως εργαλείο από ψυχολόγους, χοροθεραπευτές, και δραματοθεραπευτές.

  Οι κορμοί και οι βλαστοί σε κάθε δένδρο, φυτό στον πλανήτη Γη έχουν στρογγυλό σχήμα όπως επίσης τα κόκαλα του ανθρώπου και κατ’ επέκταση τα χέρια, τα πόδια τα δάχτυλα.

  Οι ρόδες του αυτοκινήτου,  εξάρτημα των μέσων μεταφοράς που περιστρέφεται γύρω από έναν οριζόντιο άξονα προσαρμοσμένο στη βάση του οχήματος, ο τροχός κυκλικό όργανο (ελαστικό, ξύλινο, μεταλλικό ή πλαστικό) που διαθέτει κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται και κινείται, μεταδίδοντας τη δική του κίνηση και σε άλλο αντικείμενο ή μηχανισμό. Η ρόδα  κυκλικό τμήμα του τιμονιού που το χειρίζεται ο πιλότος.

Standard_of_Ur_chariots

Σουμεριακή απεικόνιση πολεμικών αρμάτων με τροχούς, γύρω στο 3200 π.Χ..

 

  Ο κυκλικός χορός, το κράτημα των χεριών σε κύκλο γύρω από ένα ιερό δένδρο ή ένα γαϊτανάκι.
  Μέσα στον κύκλο υπάρχει μία αιώνια δύναμη.
 Ο κύκλος συμβολίζει την τελειότητα και την αιωνιότητα. Επίσης, συμβολίζει την ταυτότητα, μια και κάθε κύκλος έχει ένα εσωτερικό κι ένα εξωτερικό, ένα “εμείς” κι ένα “αυτοί”. Βεβαίως, κάθε γραμμή διαιρεί, όμως ο κύκλος γυρίζει πίσω στον εαυτό του και “διαιωνίζεται”, αφού ένας κύκλος δεν έχει αρχή και τέλος. Όπως, επίσης, και κάθε ζωτική ταυτότητα επιδιώκει να διαιωνιστεί. 

  Το γράμμα Ο που είναι κοινό στις περισσότερες γραφές και υποδηλώνει αυτό που είναι κλεισμένο σε χώρο σημαίνει ότι μέσα σε αυτό υπάρχει μία τεράστια δύναμη.

Πολλές λέξεις που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα περιέχουν το Ο, όπως ον, λόγος, οξυγόνο, οξύ κ.λπ.

  Οι αεραγωγοί που έχουν στρογγυλή μορφή μεταφέρουν ταχύτερα τον αέρα όπως επίσης και τα υγρά σε στρογγυλούς σωλήνες.

 

 NAMA_Alphabet_grec

Αρχαίο ελληνικό αλφαβητάριο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα