49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΤΕΥΧΟΣ 12ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΚΛΟΣ

Η) Κοσμογονικοί Μύθοι και Θεωρίες για τον  κύκλο

  Ο Ήλιος και η Σελήνη, είναι 2 τέλειοι κύκλοι.  Όπως γνωρίζουμε και από την Αστρολογική ανάλυση, πρόκειται για τα αρχέτυπα, που συμβολίζουν την αρσενική (Ήλιος) και θηλυκή (Σελήνη) αρχή –δύναμη.  Η πορεία τους στον ουράνιο στερέωμα, τους κάνει σύμβολα του κύκλου της ζωής.
  Εάν παρατηρήσουμε τις ανθρώπινες συνήθειες, θα δούμε ότι μια γυναίκα (Σελήνη) και ένας άντρας (Ήλιος), επισφραγίζουν τη σχέση τους με το σύμβολο της προστασίας και της ολοκλήρωσης. Ένα τέτοιο σύμβολο είναι η βέρα, που χρησιμεύει ως μέσον μιας τέτοιας ένωσης (του ζευγαριού).
   Ο κύκλος ή ο δίσκος, είναι έμβλημα ηλιακό.  Σχετίζεται με τον αριθμό 10 και συμβολίζει την ενότητα μέσα από την πολλαπλότητα. Έχει το 1 σαν κέντρο του και το 9 σαν τον αριθμό της περιφέρειας του. Ορισμένα άνθη, ειδικά ο λωτός, το κρίνο και το ρόδο, σχετίζονται με τον κύκλο και μοιράζονται αρκετή από τη σημασία του.    Ο συμβολισμός του κύκλου, απεικονίζει βαθιές ψυχολογικές διαδρομές όπως μας πληροφορεί και ο Κάρλ Γιούνγκ και ανταποκρίνεται στο στάδιο τελειοποίησης.
Σε γενικές γραμμές ο κύκλος, είναι το σύμβολο της ολότητας. Εμπεριέχεται από την συμβολική ενέργεια της πληρότητας, και υποδηλώνει το ταυτόχρονο. Αναφέρεται ότι ''ο Θεός είναι κύκλος, του οποίου το κέντρο βρίσκεται παντού και η περιφέρεια πουθενά'' (Ερμής ο Τρισμέγιστος).
  Σαν ήλιος, είναι η αρσενική δύναμη, αλλά σαν ψυχή ή τα νερά που κυκλώνουν, είναι η θηλυκή μητρική αρχή. Το κυκλικό, ή ΄΄άπειρο΄΄ συμβολίζει τη θηλυκή αρχή, σε αντίθεση με την κατευθυνόμενη ευθεία, που ορίζει την πατρική δημιουργική αρχή.
  Ο κύκλος με ένα σημείο στο κέντρο του, απεικονίζει έναν πλήρη κύκλο και την κυκλική τελειότητα. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην Αστρολογία, ο κύκλος με την τελεία στη μέση, συμβολίζει τη συνειδητότητά μας αλλά και το ζώδιο μας. Δηλαδή, την οδό ζωής μας.

160841

Ανάγλυφο: Μετόπη από το Ναό της Αθηνάς στην Τροία VIII, απεικονίζοντας το θεό Ήλιο (390 π.Χ.). Βρίσκεται στο Altes Museum (Berlin). Ήταν από τα πρώτα ευρήματα του Heinrich Schliemann.


  Στην Αλχημεία είναι ο Ήλιος και ο χρυσός. Είναι επίσης ένα σύμβολο όλων των ηλιακών θεοτήτων. Οι ομόκεντροι κύκλοι, είναι και ηλιακοί και σεληνιακοί. Οι 3 ομόκεντροι κύκλοι, συμβολίζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Είτε αλλιώς, τον ανατέλλοντα, το μεσουρανούντα και τον δύοντα ήλιο.
  Ο κύκλος με ένα τετράγωνο, είναι ουρανός και η γη. Είναι η σύζευξη.  Προϋποθέτουν το ένα το άλλο σαν χώρος και χρόνος. Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι η μεταμόρφωση της σφαιρικής μορφής του ουρανού και του παραδείσου, στην ορθογώνια μορφή της γης, σ’  ένα ιερό κτίριο ή ναό. Είναι σα να λέμε, η μεταφορά του ουρανού στη γη. Το οκτάγωνο, είναι το ενδιάμεσο στάδιο, στον τετραγωνισμό του κύκλου.
  Ο φτερωτός κύκλος, αντιπροσωπεύει το αρχέγονο κοσμικό ζεύγος, το δημιουργικό ουρανό και τη γόνιμη γη. Οι δίδυμοι κύκλοι, είναι το αρσενικό και το θηλυκό, η αγάπη και η γνώση.
  Ο τριπλός κύκλος και οι τρεις αμοιβαία τεμνόμενοι κύκλοι, απεικονίζουν την Τριάδα. Η Άρρηκτη ενότητα των τριών προσώπων μιας τριάδας. Τη ζωή, την κίνηση και το δυναμισμό της έντασης.
  Τέσσερις κύκλοι σε σχήμα σταυρού, ενωμένοι με έναν κεντρικό κύκλο, είναι η σοφία, ο φόβος, η γνώση και η ελπίδα. Ο επταπλός ηλιακός κύκλος, συμβολίζει τον παντογνώστη. Σε άλλους πολιτισμούς, ο φτερωτός κύκλος είναι ο ανατέλλων ήλιος, Ρα.
Στο Ζεν, ο κενός κύκλος είναι η φώτιση.
  Στο ορφισμό, ο κύκλος του Ουροβόρου γύρω από το κοσμικό αυγό, ονομαζόταν Κρόνος και οριζόταν από τον Πυθαγόρα σαν ψυχή του σύμπαντος. Ο Κρόνος ήταν ενωμένος με την αναγκαιότητα, που και αυτή κύκλωνε το σύμπαν. Ο Χρόνος και η Μοίρα, ήταν και τα δύο κύκλοι.

Ouroboros

Ουροβόρος Όφις


  Στην Ινδία, συμβόλιζε την ύπαρξη του φαινομενικού κόσμου. Ο φλεγόμενος κύκλος είναι το σύμβολο της Πρακρίτι (αυτό που εξελίσσει, παράγει, προωθεί).
  Στους Ινδιάνους, ο κύκλος που ακτινοβολεί, μέσα και έξω σαν ο φτερωτός ήλιος, είναι ένα σύμβολο του σύμπαντος. Οι κύκλοι της κατασκήνωσης και οι κυκλικές ινδιάνικές σκηνές, είναι μια αναπαράσταση του κόσμου με τη βόρεια πλευρά σαν ουρανό και τη νότια σα γη.
  Στην Κίνα, ο κύκλος είναι ο ουρανός και το τετράγωνο σαν γη, όπως στα αρχαία νομίσματα. Ο κύκλος με το τετράγωνο απεικονίζει την ένωση του ουρανού και της γης, γιν - γιανγκ και κατ’ αναλογία, τον τέλειο άνθρωπο. Επίσης, είναι οι κινούμενοι ουρανοί που περιστρέφονται γύρω από το ακίνητο τετράγωνο της γης.

wuji

γιν - γιανγκ
 

  Στο Πλάτωνα «Η κινούμενη εικόνα μιας ακίνητης αιωνιότητας».

  Στους Σουμέριους, ο φτερωτός κύκλος, είναι ένα ανεικονικό σύμβολο των ηλιακών θεοτήτων.
  Το Τάο μας λέει, ότι ένας κύκλος με ένα σημείο στο κέντρο του, αντιπροσωπεύει την υπέρτατη δύναμη. Επίσης, για το Τάο, ο κύκλος είναι το Πολύτιμο μαργαριτάρι.

  Στο Χριστιανισμό, οι τρεις ομόκεντροι κύκλοι, απεικονίζουν την Τριάδα. Δύο ομόκεντροι κύκλοι δηλώνουν τη νόηση και τη θέληση σύμφωνα με το Δάντη. Οι δίδυμοι κύκλοι σαν αγάπη και γνώση, αντιπροσωπεύουν τον Χριστό και τη δυαδική του φύση.
  Ο κύκλος που περικλείει το σταυρό, δηλώνει τους 4 ποταμούς του, που αναβλύζουν από το κέντρο το Δέντρο της ζωής, και ρέουν προς τα 4 σημεία του ορίζοντα. Ο κύκλος που περικλείει το διπλό σταυρό, είναι το «Ρόδο των Ανέμων», αλλά και τις 4 κύριες και 4 ενδιάμεσες κατευθύνσεις. Είναι ο κοσμικός ηλιακός τροχός, ''η ζωοποιούσα αρχή που εμψυχώνει το σύμπαν'' (Πρόκλος) μα και τα 4 τέταρτα της γης, τα 4 τμήματα του κοσμικού κύκλου, οι 4 εποχές του χρόνου κλπ.
  Ο ηλιακός τροχός – σταυρός, είναι πάντα ένα σύμβολο καλής τύχης και αλλαγής.
  Στην Αίγυπτο, Συρία, Φοινίκη, στην Κίνα, Θιβέτ, Λαπωνία, Σουηδία και Δανία, όπως και σε ναούς του Σέραπη, ο κύκλος πάνω από το σταυρό, συμβολίζει την ένωση της αρσενικής και της θηλυκής αρχής της ζωής. Στην Αστρολογία, είναι ένα σύμβολο που σχετίζεται με την Αφροδίτη.
  Στους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής, συμβολίζει το κοσμικό κέντρο. Οι 4 κατευθύνσεις του χώρου στον ουράνιο κύκλο, είναι η ολότητα που αποτελεί το Μεγάλο Πνεύμα.
  Στο Βουδισμό, ο κύκλος συμβολίζει το γύρο κάθε φαινομενικής ύπαρξης, την ασταμάτητη αλλαγή και γίγνεσθαι.

e089b075f1110c8b81af83bb23fc4f6b


  Ο ζωδιακός κύκλος (αστρολογικό αρχέτυπο), εμπεριέχει πολλά επίπεδα γνώσης. Για κάποιον μελετητή της Αστρολογίας, είναι εμφανές, ότι το σύστημα όλων των επιστημών, είναι μοιρασμένο στον αστρολογικό κύκλο με τρόπο συμβολικό. Μην ξεχνάμε, ότι η Αστρολογία ήταν η πρώτη Πανεπιστήμη. (Μυθολογία, Μαθητικά, Γεωμετρία, Αστρονομία, Μουσική, Φιλοσοφία, Ιατρική κλπ). Η πολύ σπουδαία ανακάλυψη για έναν παρατηρητή της αστρολογίας, είναι ότι ο κύκλος κινείται και ανοίγει. Έτσι, μέσω αυτής της κίνησης, παράγει σχήματα δυναμικά, σαν και αυτό της σπείρας. Η πορεία του είναι ανοδική ή καθοδική. Το σίγουρο είναι, ότι ο Αστρολογικός μας χάρτης, είναι η προσωπική μας μάνταλα. Άρα το δικό μας σημείο δύναμης και εξελικτικής πορείας !
  Για τους Αστρολόγους, η έννοια του κύκλου συμβολίζει το ολόκληρο και κατά συνέπεια, την ολοκλήρωση της προσωπικότητας. Όπως γνωρίζουμε, τα ζώδια που είναι τοποθετημένα μέσα στον κύκλο είναι δώδεκα, και κάθε ένα από αυτά, εκπροσωπεί συμβολικά κάθε βήμα προς την ολοκλήρωση. Δώδεκα ζώδια δια 360ο μας δίνουν τη δυνατότητα, να τοποθετήσουμε ένα ημερολογιακό έτος μέσα στον κύκλο (12 μήνες). Κάτι δηλαδή, που είναι απαραίτητο για την αστρολογική ανάλυση.