49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΕΥΧΟΣ 14

Πρόλογος
Σταθμοί στην Ιστορία της Μετεωρολογίας - Τα Όπλα των  Μετεωρολόγων
Καιρός  -    Κλίμα
Η Γη και η Ατμόσφαιρα της - Ο  Ήλιος και η Ακτινοβολία του

Η Θερμοκρασία του Αέρα - Υδρολογικός κύκλος ή κύκλος του νερούΝερό στην Ατμόσφαιρα - Μορφές νεφών

Κίνηση του Αέρα Ατμοσφαιρική πίεση - Αέριες μάζες  -  μέτωπα
Τροπικοί κυκλώνες, Σιφώνες, Ανεμοστρόβιλοι - Κατακρημνίσματα
 Έντονα καιρικά φαινόμενα
Καταιγίδες - Πλημμύρες
Θυελλώδεις άνεμοι - Χαλαζόπτωση - Χιονόπτωση - Παγετός
Καύσωνας - Ξηρασία
Κλιματικά δεδομένα
Ο Μετεωρολογικός σταθμός του Σχολείου μου - Ετήσια Ανασκόπηση
Βιβλιογραφία
Παιδικό Παραμύθι " Ο Μεγάλος Καύσωνας

 

Σταθμοί στην Ιστορία της Μετεωρολογίας

Εφευρέσεις

Από την αρχαιότητα καμία σημαντική πρόοδος δεν είχε γίνει στην επιστήμη της μετεωρολογίας μέχρι την εφεύρεση του θερμομέτρου (1503) από τον Γαλιλαίο και του βαρομέτρου (1643) από τον Τορικέλι. Έπειτα ακολούθησε και η εφεύρεση άλλων οργάνων όπως των βροχόμετρων, των υγρόμετρων από τον Οράτιο Βενέδικτο και των νέων ανεμόμετρων.

024    

Ιπποκράτης

Ο       Ιπποκράτης πρώτος παρατήρησε την ύπαρξη αερίων μετώπων, την θαλάσσια και απόγεια αύρα, τις αύρες των ορέων και των κοιλάδων. Διατύπωσε ορθές θεωρίες

για τον σχηματισμό των νεφών, την δημιουργία βροχής, χιονιού, χαλαζιού, πάχνης, δρόσου, αλλά και για το ουράνιο τόξο. Κατέληξε στην αρχή ότι τα μετεωρολογικά φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Για αυτό αποκαλείται ο πατέρας της Κλιματολογίας.

019

BRANDES

Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της θεωρητικής και εφαρμοσμένης μετεωρολογίας ήταν η κατασκευή από τον Γερμανό μετεωρολόγο BRANDES (1820), των πρώτων συνοπτικών χαρτών καιρού, όπου γίνεται φανερή η ύπαρξη και η φύση των συστημάτων πίεσης (βαρομετρικά χαμηλά, βαρομετρικά ψηλά).

026

Η κακοκαιρία

Στις 14 Νοεμβρίου 1854 κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου μια κακοκαιρία επηρέασε την περιοχή του Εύξεινου Πόντου προκαλώντας μεγάλες ζημιές στον Αγγλικό και το Γαλλικό στόλο. Ο Γάλλος Υπουργός των Στρατιωτικών με αφορμή το γεγονός αυτό ρώτησε το διευθυντή του Αστεροσκοπείου των Παρισίων LA VERRIER εάν θα μπορούσε να έχει γίνει πρόβλεψη της κακοκαιρίας. Ο LA VERRIER συλλέγοντας παρατηρήσεις από 200ους και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς της Ευρώπης διαπίστωσε ότι η μεγάλη ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρέασε τον Εύξεινο Πόντο είχε προηγουμένως διατρέξει την Ευρώπη.Έτσι δημιουργήθηκε στο Αστεροσκοπείο Παρισίων Μετεωρολογική Υπηρεσία, που περιλάμβανε και ειδικό τμήμα προγνώσεων. Η πρόγνωση  βασιζόταν στις παρατηρήσεις που γίνονταν στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και αποστέλλονταν μέσω του τηλέγραφου, του οποίου η εφεύρεση (1848) πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στη μετεωρολογία.

028            029

V.BJERKNES

Στα τέλη του 19ου αιώνα στο πεδίο των θεωρητικών ερευνών σημαντική υπήρξε η διατύπωση της θεωρίας της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας από τον V.BJERKNES που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεωρητικής μετεωρολογίας.

031

Γνώριζες ότι…

Οι καιρικές παρατηρήσεις που κατέγραφαν οι καπετάνιοι των ιστιοφόρων πλοίων που άρχισαν πλέον μεγαλύτερα ταξίδια, έδωσαν ώθηση για διάφορες έρευνες τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα

Στην ανάπτυξη της μετεωρολογίας κατά τις αρχές του 20ου αιώνα συνέβαλε η εφεύρεση του ασύρματου και η πρόοδος της φυσικής, των μαθηματικών και της χημείας

Τα Όπλα των  Μετεωρολόγων

Αεροπλάνο

Ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της Μετεωρολογίας συνέβαλε ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου η χρησιμοποίηση του αεροπλάνου και των ασφυξιογόνων αερίων, ανάγκασε τους εμπόλεμους να αναδιοργανώσουν τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες και να πυκνώσουν τις παρατηρήσεις που αφορούσαν, κυρίως, τους ανώτερους ανέμους.

034

το RADAR

Κατά τον 20 Παγκόσμιο πόλεμο η μετεωρολογία προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες για την έκβαση του πολέμου. Οι ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες εφευρέθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και ιδιαίτερα το RADAR έτυχαν να έχουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινή υπηρεσία του καιρού

037

Ραδιοβολίδα

Η χρήση της ραδιοβολίδας  επέτρεψε να μελετήσουμε την ατμόσφαιρα καθ’ ύψος.

036

Δορυφόροι

Η συμβολή των τεχνητών δορυφόρων στη Μετεωρολογία ήταν τόσο επιτυχής, ώστε κατασκευάστηκαν και ειδικοί μετεωρολογικοί δορυφόροι τόσο από τους Αμερικάνους όσο και από τους Ρώσους το 1960.

041

Φωτογραφίες από διάστημα

Οι δορυφόροι αποστέλλουν φωτογραφίες όχι μόνο της επιφάνειας της γης, αλλά και των νεφικών συστημάτων. Δείχνουν το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας η οποία εισέρχεται εντός της ατμόσφαιρας καθώς και το ποσό ακτινοβολίας το οποίο εκπέμπει η γη στο διάστημα.

040

Ηλεκτρονικός υπολογιστής

Το τελευταίο επίτευγμα από τα τέλη της δεκαετίας του 60 μέχρι και σήμερα, είναι η χρησιμοποίηση από τον Τζόν φον Νιούμαν, των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αριθμητική πρόγνωση του καιρού με τη χρήση των αριθμητικών μοντέλων που μπορούν να προσομοιάζουν τις καιρικές διεργασίες που συντελούνται στην ατμόσφαιρα.

forecast       046     045

 

Γνωρίζεις ότι…

Οι πύραυλοι V2 τους οποίους χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί κατά των Άγγλων σαν ιπτάμενες βόμβες, άρχισαν από το 1946 να χρησιμοποιούνται από τους Αμερικάνους για τη μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας. Δεκάδες τέτοιοι πύραυλοι και πιο εξελιγμένης μορφής εξαπολύθηκαν από Αμερικάνους και Ρώσους.