49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 2: Τελευταίος μεγάλος πλανήτης είναι ο Ποσειδώνας, σε απόσταση 30 AU από τον Ήλιο. Είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε βάσει μαθηματικών προβλέψεων για τη θέση του (από τη μελέτη διαταραχών στην τροχιά του Ουρανού). Αποτελείται κυρίως από αέριο μεθανίου, νερού και αμμωνίας και, σε αντίθεση με τον Ουρανό, η ατμόσφαιρά του παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα, κάτι απρόσμενο, μιας και βρίσκεται πολύ μακριά από τον Ήλιο και η θερμότητα που παίρνει απ' αυτόν είναι ελάχιστη. Ο Ποσειδώνας όπως όλοι οι γίγαντες αερίων πλανήτες είναι περικυκλωμένος από δακτυλίους. Ο Ποσειδώνας, μέχρι σήμερα, έχει 13 γνωστούς δορυφόρους

     

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ: Έχω χρώμα μπλε. Είμαι ο βασιλιάς της θάλασσας . Έχω όμορφη γαλάζια ατμόσφαιρα, που περιέχει κυρίως υδρογόνο λίγο ήλιο και μεθάνιο. Στο εσωτερικό μου βρίσκεται ένας αχανής ωκεανός ζεστού νερού και αερίων. Υπάρχουν πολλά συστήματα θύελλας , αλλά και όμορφα άσπρα σύννεφα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Σαν τον Δία, έχω κι εγώ μια χαρακτηριστική κηλίδα στην ατμόσφαιρα, μόνο που η δική μου είναι μπλε.  Περίοδος περιστροφής 16ώρες και 7 λεπτά.          

 ΑΦΗΓΗΤΗΣ 1: Ο Πλούτωνας,  βρίσκεται στις 39,5 AU, έχει διάμετρο περίπου τη μισή της Γης και είναι αυτός από τους πλανήτες, για τον οποίο έχουμε τα λιγότερα στοιχεία. Αποτελεί διπλό σύστημα με το δορυφόρο του Χάροντα. Όπως συμβαίνει στον Ουρανό έτσι και στον Πλούτωνα το επίπεδο του ισημερινού του, είναι κάθετο στο επίπεδο της τροχιάς του, ενώ η περιφορά του γύρω από τον ήλιο είναι αντίθετη από αυτήν των άλλων πλανητών.

    

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ: Είμαι ο πιο απομακρυσμένος ,  παγωμένος και ο μικρότερος. Αλλά σημασία έχει που είμαι ο πλανήτης Πλούτων!  Έχω διάμετρο 2320 χλμ. Αποτελούμαι από ένα μείγμα βράχων και παγωμένου νερού, και είμαι ορατός μόνο  με ισχυρά τηλεσκόπια από τη Γη.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 2: Το «σύνορο» που χωρίζει τους εσωτερικούς απ' τους εξωτερικούς πλανήτες ,δηλαδή μεταξύ Άρη και Δία, είναι η Ζώνη των Αστεροειδών. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες μικρά σώματα, διαμέτρου από μερικά μέτρα έως εκατοντάδες χιλιόμετρα ,όπως η Δήμητρα , που όμως όλα μαζί έχουν μάζα περίπου όσο το ένα χιλιοστό της Γης. Οι αστεροειδείς είναι το υλικό για έναν πλανήτη που τελικά δεν σχηματίστηκε, λόγω της μεγάλης έλξης του Δία

        

   [1],[2],[3],[4],[5],[6],[7]