49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΟΜΕΝΗ

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 2: Επόμενος πλανήτης, στις 0,72AU, είναι η Αφροδίτη. Έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τον δικό μας, γι' αυτό παλιά λεγόταν και «αδελφός πλανήτης» της Γης. Η διάμετρος, η μάζα, η χημική σύνθεση είναι ακριβώς ίδιες, συν ότι και οι δύο πλανήτες έχουν σχετικά νέες επιφάνειες. Η Αφροδίτη έχει δεχθεί πλήρης ανανέωση του φλοιού της πριν 300 με 500 εκατομμύρια χρόνια. Σαν περιβάλλον δεν έχει σχεδόν κανένα κοινό με τον πλανήτη μας.

    

ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Είμαι όμορφη! Λάμπω πιο πολύ από όλους. Καλύπτομαι από μια πυκνή ατμόσφαιρα θειικού οξέος και διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα η επιφάνειά μου να μην είναι ποτέ ορατή. Η παχιά ατμόσφαιρα μου με θερμαίνει  σαν να πρόκειται για το εσωτερικό ενός θερμοκηπίου. Περιστρέφομαι αργά γύρω από τον άξονά μου και στην επιφάνειά μου υπάρχουν άνεμοι με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 1: Ο τρίτος πλανήτης είναι η Γη. Είναι ο μοναδικός πλανήτης στο σύστημα που έχει θάλασσες (κάτι που υποστηριζόταν παλιότερα για την Αφροδίτη και μέχρι πρόσφατα για το δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα), ο μόνος με έντονη γεωλογική δραστηριότητα κι ο μοναδικός (απ' όσο ξέρουμε μέχρι σήμερα) που φιλοξενεί ζωή.

    

ΓΗ: Η ατμόσφαιρά μου αποτελείται από άζωτο και οξυγόνο, κι είμαι ο μεγαλύτερος απ' τους εσωτερικούς πλανήτες. Η Σελήνη είναι (ο μοναδικός) φυσικός δορυφόρος μου και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος.  Αποτελείται από στερεά υλικά με σύσταση παρόμοια με την δική μου. Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή είναι και το κοντινότερο μου ουράνιο σώμα.

ΣΕΛΗΝΗ : Εξαιτίας αυτής της εγγύτητάς μου με τη Γη  έχω ισχυρή βαρυτική επίδραση σ’ αυτή προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες, αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της. Περιστρέφομαι στον ελαφρώς κεκλιμένο άξονά μου σε 27 ημέρες 7 ώρες και 43 λεπτά, ακριβώς στον ίδιο χρόνο που διαρκεί η τροχιακή περιφορά μου γύρω από τη Γη. Αυτός ο συντονισμός είναι και ο λόγος που από τη γη με βλέπετε πάντα από την ίδια όψη , κάτι που οφείλεται στην βαρυτική έλξη  τη Γης.

  

  [1],[2],[3],[4],[5],[6],[7]