49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΟΜΕΝΗ

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 2: Ο Κρόνος (9,5AU) είναι λίγο πιο μικρός (και πολύ πιο ελαφρύς) απ' το Δία και του μοιάζει σε αρκετά χαρακτηριστικά. Αποτελείται κι αυτός κυρίως από αέρια -με λιγότερο υδρογόνο και περισσότερη αμμωνία όμως- έχει κι αυτός πολλούς δορυφόρους κι είναι γνωστός για τους Δακτυλίους του. Έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη 60 δορυφόρων διαφόρων μεγεθών σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, 48 από τους οποίους έχουν λάβει ονόματα. Ο δορυφόρος του Τιτάνας, που είναι μεγαλύτερος απ' τους πλανήτες Ερμή και Πλούτωνα , έχει ατμόσφαιρα από άζωτο και υδρογονάνθρακες και, αν και είναι πολύ ψυχρός, πιθανολογείται ότι μπορεί να φιλοξενεί ζωή.

    

ΚΡΟΝΟΣ:  Είμαι ο ομορφότερος με τους θεαματικούς δακτυλίους μου. Είμαι ίσως ο πιο εντυπωσιακός απ' τους πλανήτες αλλά κι ο ελαφρύτερος,  Η περίοδος περιστροφής γύρω από τον εαυτό μου είναι 10 ώρες 39 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα ,ενώ μια πλήρης περιστροφή μου  γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 29,5 χρόνια. Η ατμόσφαιρά μου αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και σε ελάχιστες ποσότητες ήλιο και μεθάνιο.. Έχω χρώμα κίτρινο και αντανακλώ 50% του φωτός που φθάνει από τον Ήλιο.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 1  Επόμενος σταθμός ο Ουρανός στις 19,2 AU. Αποτελείται κυρίως από αμμωνία και μεθάνιο, έχει κι αυτός δακτυλίους και 27 δορυφόρους. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πλανήτες, περιστρέφεται σαν να "κυλάει" πάνω στην τροχιά του, δηλαδή με τον ένα του πόλο πάντα στραμμένο προς τον Ήλιο. Πιθανολογείται ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας κατακλυσμιαίας σύγκρουσης με κάποιο άλλο σώμα, κάτι που επιβεβαιώνεται μερικά και από την απουσία διαταραχών στην ατμόσφαιρά του. 

    

ΟΥΡΑΝΟΣ: Έχω χρώμα θαλασσί, σαν τον  ουρανό. Είμαι ένας μεγάλος πλανήτης, μόλις ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη.  Όλοι οι δακτύλιοι και οι δορυφόροι  μου βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, στο επίπεδο του Ισημερινού μου. Έχω έναν πετρώδη πυρήνα,  που καλύπτεται από έναν πολύ βαθύ ωκεανό υπέρθερμου νερού, ο οποίος περιβάλλεται από μια ατμόσφαιρα που αποτελείτε από υδρογόνο , ήλιο και μεθάνιο. Η περίοδος περιφοράς μου είναι 84,01 γήινα έτη. Η περίοδος περιστροφής γύρω από τον άξονά μου είναι 17,9 ώρες.

 

  [1],[2],[3],[4],[5],[6],[7]