49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΟΔΡΩΜΕΝΑΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ

 

ΤΙΤΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 

Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Θρησκεία οι Τιτάνες ήταν η προηγούμενη γενεά θεών, και κατείχαν την θεϊκή εξουσία πριν την άνοδο σε αυτήν των Ολύμπιων θεών.

Γεννήθηκαν από τον Ουρανό και την Γαία.

Αδελφοί τους ήταν άλλες δύο σειρές θεοτήτων:

οι Εκατόγχειρες και οι Κύκλωπες.

·       Οι άρρενες Τιτάνες διακρίνονται στους εξής:

Ο Κρόνος, (αντίστοιχος του Ολύμπιου Δία).

Ο Ωκεανός, (αντίστοιχος του Ολύμπιου Ποσειδώνα).

Ο Υπερίων, (αντίστοιχος του Ολύμπιου Άδη).

Ο Κοίος (αντίστοιχος του Ολύμπιου Απόλλωνα).

ο Κρείος (αντίστοιχος του Ολύμπιου Άρη).

Ο Ιαπετός (αντίστοιχος του Ολύμπιου Ερμή).

·       Οι θήλυες Τιτάνες (ή Τιτανίδες) ήταν:

Η Ρέα (αντίστοιχη της Ολύμπιας Ήρας).

Η Τηθύς (αντίστοιχη της Ολύμπιας Εστίας/Αμφιτρίτης).

Η Θεία (αντίστοιχη της Ολύμπιας Δήμητρας/Περσεφόνης).

Η Φοίβη (αντίστοιχη της Ολύμπιας Αρτέμιδος).

Η Μνημοσύνη (αντίστοιχη της Ολύμπιας Αφροδίτης).

Η Θέμις (αντίστοιχη της Ολύμπιας Αθηνάς).

Ο Ουρανός θεωρεί τον Κρόνο τερατώδη και για αυτό τον φυλακίζει στα έγκατα της γης. Αλλά ο Κρόνος, με τη βοήθεια των Εκατόγχειρων και των Κυκλώπων και  με τη συμβουλή της Γης, επιτίθεται στον πατέρα του, τον ευνουχίζει και γίνεται ο ίδιος βασιλέας των θεών, με τη Ρέα ως σύζυγό του και βασίλισσα.

 Κρόνος και Ρέα          Γαία

Με την αποχώρηση του Ουρανού από την κοσμική εξουσία, αμέσως μετά την εκτέλεση του σχεδίου της Γης, ο Κρόνος ελευθέρωσε από τα σκοτεινά Τάρταρα τους αδερφούς και τις αδερφές του, τους Τιτάνες και τις Τιτανίδες. Αυτοί αμέσως τον αναγνώρισαν για νέο άρχοντα του Κόσμου στη θέση του Ουρανού και τον βοήθησαν να σταθεροποιήσει την εξουσία του. Έτσι, με τη βοήθειά τους ο Κρόνος απαλλάχτηκε από τους τρομερούς Κύκλωπες και τους γιγάντιους Εκατόγχειρες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της μητέρας του, που ήθελε να έχει στο πλάι της όλα τα παιδιά της.

Ο Κρόνος, καθώς ήταν ο ανώτερος από τους Τιτάνες, ανέλαβε να ρυθμίζει το χρόνο, τις αλλαγές των εποχών και να κατευθύνει την κίνηση των πραγμάτων. Η Ρέα στο πλάι του Κρόνου, πρώτη ανάμεσα 

στις αδερφές της, βοηθούσε τον άντρα της καθορίζοντας κι αυτή τη ροή των πραγμάτων (Ρέα = αυτή που ρέει). Καθόριζε μέσα στο βασίλειο του Κρόνου - Χρόνου την κίνηση και τη διαδοχή.

Ο Ωκεανός, ο μεγαλύτερος γιος του Ουρανού και της Γης, βασίλεψε στο υγρό στοιχείο. Ήταν ένας τεράστιος ποταμός που κυλούσε γύρω από την ολοστρόγγυλη Γη και άπλωνε το σώμα του σ' όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ο Ωκεανός ήταν η προσωποποίηση του νερού και ζευγάρωσε με τη Τηθύ, τη μικρότερη από τις Τιτανίδες, η οποία προστάτευε το υγρό στοιχείο και προσωποποιούσε τη γόνιμη θηλυκή θεότητα της θάλασσας. Ο Ησίοδος αναφέρει ότι γιοι του ήταν τουλάχιστον τρεις χιλιάδες ποταμοί. Από την Τηθύ επίσης απέκτησε πενήντα κόρες, τις Ωκεανίδες.

Ο Κόττος, ο δεύτερος γιος του Ουρανού, είχε γιγαντιαίες διαστάσεις· αυτόν είδε πρώτα ο Ουρανός και άρχισε να φυλακίζει στα Τάρταρα όλα τα παιδιά του. Παρόλα αυτά ήταν αρρενωπός και με όμορφα μέλη. Αντιπροσώπευε την αντρική δύναμη και ομορφιά. Μόλις ο Κρόνος ελευθέρωσε τα αδέρφια του από τα Τάρταρα, ο Κόττος αντίκρισε τη λαμπερή Τιτανίδα Φοίβη, που προσωποποιούσε το φως, και μαγεύτηκε από την ομορφιά της. Και η Φοίβη όμως ανταποκρίθηκε στον έρωτα του αδερφού της. Από το ζευγάρωμά τους γεννήθηκαν η Λητώ και η Αστερία. Η Φοίβη δηλαδή και ο Κόττος είναι η γιαγιά και ο παππούς του Απόλλωνα ο οποίος είχε μητέρα τη Λητώ.

           Τιτάνες κομματιάζουν τον Ζαγρέα

Ο Υπερίωνας ήταν κι αυτός ένα από τα θύματα του Ουρανού. Μόλις ξέφυγε από τα Τάρταρα και βγήκε στην επιφάνεια της Γης φάνηκε ολόκληρο το μεγαλείο του. Το εκτυφλωτικό του φως άστραψε προς όλες τις κατευθύνσεις. Το όνομά του σημαίνει αυτός που πηγαίνει πάνω από τη γη. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον ήλιο. Συμβόλιζε την αιώνια λαμπρότητα. Ερωτεύτηκε την αδερφή του, τη Τιτανίδα Θεία, τη θεϊκιά. Παιδιά τους ήταν, ο Ήλιος, που διέσχιζε πάνω στο άρμα του ολόκληρη τη μέρα τον Ουρανό από τη μια άκρη ως την άλλη, η Σελήνη, που άπλωνε τις ασημένιες ακτίνες της μέσα στο σκοτάδι της Νύχτας, και η Ηώ, η ροδοδάχτυλη Αυγή.

Ο Τιτάνας Ιαπετός δε ζευγάρωσε με Τιτανίδα, αλλά με την Κλυμένη, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος, δηλαδή την ανιψιά του. Απ' αυτήν απέκτησε τον πελώριο Άτλαντα που βαστούσε στους ώμους του τον Ουρανό, τον Μενοίτιο, τον Προμηθέα και τον  Επιμηθέα. 

Άτλας

Με τον Ιαπετό μέσω του Προμηθέα συνδέεται και ο Δευκαλίωνας, ο γενάρχης των ανθρώπων μετά το μεγάλο κατακλυσμό του Δία.

Ο Κρείος είναι ένας από τους Τιτάνες που δε γνωρίζουμε ακριβώς τα καθήκοντα τα οποία ανέλαβε στην εξουσία του Κόσμου. Πιθανώς, να ήταν κι αυτός κάποια θεότητα του Ουρανού. Ενώθηκε με τη Νύμφη Ευρυβία και έφερε στον κόσμο τρεις γιους: τον Αστραίο, που συμβολίζει τα άστρα, τον Πάλλαντα και τον Πέρση.

Η Θέμιδα και η Μνημοσύνη είναι οι δυο Τιτανίδες που διέφεραν από τα υπόλοιπα αδέρφια τους.

Αυτές δεν έσμιξαν με τους θεϊκούς Τιτάνες, ούτε στάθηκαν στο πλευρό τους κατά το δεκάχρονο πόλεμο που έκαναν ενάντια στον Δία και στους άλλους Ολύμπιους θεούς. Η Θέμιδα προστάτευε τους Αιώνιους Νόμους. Ήταν η πιο σοβαρή και η πιο σεμνή από τις υπόλοιπες Τιτανίδες

Η Μνημοσύνη ήταν γενικά η προσωποποίηση της μνήμης, της ανάμνησης. Ήταν η πιο σοφή απ' όλες τις Τιτανίδες και η αγαπημένη αδερφή της Θέμιδας. Οι Τιτάνες αντιπροσώπευαν για τους αρχαίους τις δυνάμεις της φύσης καθώς και τις δυνάμεις των φυσικών φαινομένων. Αυτές οι δυνάμεις εξουσίαζαν τον κόσμο τον πρώτο καιρό της δημιουργίας. Μόνο η Θέμιδα και η Μνημοσύνη αντιπροσώπευαν περισσότερο νοητικές καταστάσεις, τη δικαιοσύνη και τη μνήμη, γι' αυτό συνέχισαν την πορεία τους πλάι στους Ολύμπιους θεούς. 

Οι  Τιτάνες επέλεξαν ως έδρα τους το όρος Όθρυς, στην Φθία, το οποίο ταυτόχρονα ήταν και κέντρο επιτήρησης των ανθρώπων

Ο Κρόνος και οι άλλοι Τιτάνες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία νέα γενεά ανθρώπων, υποδεέστερη από την προηγούμενη. Έτσι, με ένα πιθανό κατακλυσμό εξαφάνισαν την Χρυσή Γενεά που είχε δημιουργηθεί από τον θεό Ουρανό και την αντικατέστησαν με την Αργυρή Γενεά.

Οι άνθρωποι της γενεάς αυτής διέθεταν ορισμένα θεϊκά χαρακτηριστικά όπως ευμορφία, μακροβιότητα και ανοσία στις ασθένειες ενώ επίσης κατείχαν όλες τις Τέχνες ώστε να ζουν μία ευτυχισμένη ζωή.

 

Οι Τιτάνες όμως τους είχαν αφαιρέσει την γνώση της Επιστήμης, φοβούμενοι ότι αν κατείχαν αυτή την γνώση γρήγορα θα γίνονταν άθεοι, ανεξέλεγκτοι και δεν θα τους απέδιδαν σεβασμό, όπως συνέβη με τους προηγούμενους.

            2 

                                                                           2 Το Λυκόφως των Τιτάνων. Η "πτώση των Τιτάνων" στα

                                                                              Τάρταρα, έργο του ζωγράφου Cornelis van Haarlem

 

Η Ρέα γεννά μια νέα γενεά θεών από τον Κρόνο, αλλά από φόβο μήπως τον ανατρέψουν, ο Κρόνος τα καταβροχθίζει. Ο μόνος που διασώζεται είναι ο Δίας. Η Ρέα δίνει στον Κρόνο να καταπιεί στη θέση του μία πέτρα τυλιγμένη σε ρούχα, και μεταφέρει τον Δία στην Κρήτη να τον φυλάξουν οι Κουρήτες.

Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Θεογονία, η Τιτανομαχία ήταν ο πόλεμος μεταξύ των Τιτάνων, οι οποίοι κυριαρχούσαν μέχρι τότε, στον Κόσμο, και των Ολυμπίων απογόνων τους που ήθελαν να τους αντικαταστήσουν.

 

ΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Β2

ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Β3