49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πρόλογος Εισαγωγή: Πλανητικά Καιρικά Φαινόμενα Ερμής Αφροδίτη Άρης Δίας Κρόνος Ουρανός Ποσειδώνας Πλούτωνας Δορυφόροι
Γη Επίλογος ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ 2019 Βιβλιογραφία
Πλούτωνας
Ο Πλούτωνας (επίσημη ονομασία 134340 Πλούτωνας), είναι ένας πλανήτης νάνος του Ηλιακού συστήματος και το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερ. Όπως και άλλα αντικείμενα της Ζώνης του Κάιπερ, ο Πλούτωνας αποτελείται κατά κύριο λόγο από πέτρωμα και πάγο, και η μάζα του είναι σχετικά μικρή, περίπου το 1/6 της μάζας της Σελήνης και έχει το 1/3 του όγκου της. Βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του συστήματος, και έτσι χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο μακρινός μας νάνος πλανήτης Πλούτων είναι γεμάτος γεωλογικές και άλλες εκπλήξεις. Σύμφωνα με την ολοκληρωμένη μελέτη των έως τώρα στοιχείων για τον Πλούτωνα, τα οποία έχει στείλει το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες», πρόκειται για έναν παγωμένο κόσμο γεμάτο γεωλογικές -και όχι μόνο- εκπλήξεις και για ένα από τα πιο πολύπλοκα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.
Όψη με αρκετά επίπεδα ατμοσφαρικής άλους
Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έστειλε στη Γη , ο Πλούτωνας είναι γεμάτος ψηλά βουνά, κρυο-ηφαίστεια που «ξερνάνε» πάγο, κινούμενους παγετώνες αζώτου και μεγάλα τεκτονικά ρήγματα. Επίσης, υπάρχουν μια φωτεινή ομαλή πεδιάδα πλάτους 1.000 χιλιομέτρων χωρίς κανένα κρατήρα, τεράστιες κοιλάδες και ένας πιθανός υπόγειος ωκεανός.
Το «New Horizons», αφού προσπέρασε -σε απόσταση μόνο 12.550 χλμ.- τον Πλούτωνα και τα πέντε φεγγάρια του, τον Χάροντα, τη Στύγα, τη Νύχτα, τον Κέρβερο και την Ύδρα), συνεχίζει το ταξίδι της με στόχο το αντικείμενο «2014 MU69» στη Ζώνη του Κάιπερ.
Το παράξενο με τον Πλούτωνα είναι γιατί, αν και έχει μέση θερμοκρασία μείον 229 βαθμούς Κελσίου, είναι τόσο γεωλογικά ενεργός. Εκτιμάται ότι αν και μικρότερος από τη Σελήνη, πιθανώς έχει διατηρήσει στα έγκατά του αρκετή θερμότητα από την εποχή της δημιουργίας του, πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Επίσης, η μελέτη των στοιχείων δείχνει ότι ο Πλούτων, διαθέτει μια γαλαζωπή ατμόσφαιρα, που φθάνει σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του, όπου η επιφανειακή πίεση μετρήθηκε σε 11 microbars. Η ατμόσφαιρα αυτή, όπου κυριαρχεί το άζωτο, χάνεται στο διάστημα με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες.
«Σχεδόν όλα μας φαίνονται ένα αίνιγμα» λέει ο επικεφαλής της αποστολής, Άλαν Στερν. «Δεν ξέρω κανένα άλλο μέρος σε όλο το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα, όπου μπορεί να δει κανείς κάτι τέτοιο».
Όψη των βουνών του Πλούτωνα
Ο Πλούτωνας και ο Χάρων από το New Horizons, 14 Ιουλίου 2015