49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΕΥΧΟΣ 16

 

Πρόλογος   Εισαγωγή: Πλανητικά Καιρικά Φαινόμενα    Ερμής    Αφροδίτη    Άρης     Δίας    Κρόνος    Ουρανός    Ποσειδώνας    Πλούτωνας    Δορυφόροι 

 Γη      Επίλογος    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ 2019     Βιβλιογραφία

 

Ερμής

 

   Η ύπαρξη του πλανήτη Ερμή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Πήρε το όνομά του από τον Θεό Ερμή, που ήταν ο αγγελιοφόρος των Ολύμπιων Θεών, επειδή φαινόταν να κινείται γρηγορότερα στον ουρανό από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Ο Ερμής είναι ο εγγύτερος πλανήτης στον Ήλιο βρισκόμενος σε μέση απόσταση από αυτόν περίπου 58.000.000 km. Το περιήλιό του, δηλαδή η κοντινότερη απόσταση του πλανήτη από τον Ήλιο, είναι περίπου 47.000.000 km , ενώ το αφήλιο - η πιο μακρινή απόσταση από τον Ήλιο - είναι σχεδόν 70.000.000 km.

  Η απόστασή του από τη Γη κυμαίνεται μεταξύ 91.700.000 και 218.900.000 km και εξαρτάται από τις θέσεις των δύο πλανητών.

  Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 59 περίπου γήινες ημέρες και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 88 γήινες ημέρες. Η επιφάνειά του είναι διάσπαρτη από κρατήρες όπως και της Σελήνης .

  Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχεδόν παντελής απουσία ατμόσφαιρας στον Ερμή προκαλεί τις πιο ακραίες θερμοκρασιακές εναλλαγές από την μέρα στην νύχτα από οποιονδήποτε άλλον πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος.

Ερμής

  Πραγματικά, η θερμοκρασία στο ημισφαίριο του Ερμή που βλέπει προς τον Ήλιο ανέρχεται στους 427 °C, την ίδια στιγμή που η θερμοκρασία στο αντίθετο ημισφαίριο βυθίζεται στους -173 °C.

  Εξαιτίας των τεράστιων επιφανειακών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και εξαιτίας της μικρής του βαρύτητας, ο Ερμής δεν διαθέτει ατμόσφαιρα. Περιβάλλεται εντούτοις από μια πολύ αραιή «εξώσφαιρα», η οποία αποτελείται από άτομα υδρογόνου, ηλίου, οξυγόνου, νατρίου, ασβεστίου και καλίου, τα οποία εκσφενδονίζονται από την επιφάνειά του εξαιτίας του ηλιακού ανέμου και της πτώσης αστεροειδών ή ακόμη προέρχονται από τη ραδιενεργό διάσπαση στοιχείων στο φλοιό του.  Ακριβώς επειδή ο Ερμής δεν διαθέτει ατμόσφαιρα, δεν εκδηλώνονται καιρικά φαινόμενα σ’ αυτόν.

   Ο Ερμής  δεν έχει κανένα δορυφόρο. Επειδή είναι εσωτερικός πλανήτης και βρίσκεται κοντά στον Ήλιο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου ή λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

  Ο πρώτος πλανήτης από τον Ήλιο δεν έχει ατμόσφαιρα, κι έτσι η πρόγνωση του καιρού του είναι συνήθως αρκετά δύσκολη, επίσης λόγω της απουσίας ατμόσφαιρας, ο ουρανός του είναι το απόλυτο μαύρο του διαστήματος.

  Ως ο κοντινότερος πλανήτης στον ήλιο, δεν θα μπορούσε παρά να "φλέγεται". Πράγματι, όταν βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο, οι 430 βαθμοί Κελσίου είναι ο κανόνας, στην επιφάνειά του. Ωστόσο, δεδομένου ότι, ουσιαστικά, δεν έχει καθόλου ατμόσφαιρα που να συγκρατεί τη ζέστη, ο υδράργυρος πέφτει μέχρι και τους -180 βαθμούς Κελσίου το βράδυ.

  Το 1991 με τη βοήθεια επίγειου ραντάρ οι αστρονόμοι συνέλεξαν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες στους πόλους του πλανήτη και μέσα σε βαθείς κρατήρες, όπου η θερμοκρασία ποτέ δεν υπερβαίνει τους –200˚ C, ενδέχεται να υπάρχει νερό με τη μορφή πάγου. 

Φωτογραφία του νότιου πόλου του Ερμή

  Μη νομίζετε, όμως, ότι οι εναλλαγές μέρας - νύχτας είναι συχνές. Ο πλανήτης, σε αντίθεση με τον συνονόματό του θεό, δεν φημίζεται για την ταχύτητά του. Συγκεκριμένα, η περιστροφή του είναι τόσο αργή, ώστε να έχει μόλις μιάμιση μέρα σε κάθε χρόνο. Ο επισκέπτης, είτε θα καεί είτε θα παγώσει, αναλόγως με το που θα προσγειωθεί και  θα πρέπει είτε να προετοιμάζετε για πολύ ψυχρές μέρες, είτε για πολύ καυτές, ανάλογα με την πλευρά του πλανήτη που θα επισκεφθεί.