49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΟΔΡΩΜΕΝΑΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ

ΜεσαιωνιΚΑ και ΑναγεννησιαΚΑ ΜαθηματιΚΑ

 

  Η κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους και λίγο αργότερα οι Θρησκευτικές έριδες κατέστρεψαν τον Ελληνικό πολιτισμό. Η περίοδος που ακολουθεί δεν ήρθε να προσθέσει κάτι πολύ σημαντικό στην εξέλιξη των μαθηματικών, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες των Αράβων μαθηματικών και Αστρονόμων (Bhaskara, Al Khowarismi κ.ά.) ειδικά στην άλγεβρα,

                  

και των Ευρωπαίων όπως ο Fibonacci.

                         

  Στην Ευρώπη ειδικά οι ισχυρές θεοκρατικές αντιλήψεις της Καθολικής εκκλησίας δεν ενθάρρυναν τις προσπάθειες για κατάκτηση της γνώσης.

  Στο  Βυζάντιο έχουμε πνευματική, πολιτιστική καλλιτεχνική επιστημονική άνθιση με εκπροσώπους, όπως  ο Ανθέμιος ο Τραλλιανός και ο Ισίδωρος ο Μιλήσιος αρχιτέκτονες της Αγίας Σοφίας και αργότερα ο Λέων ο Φιλόσοφος ή Μαθηματικός.

 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΛΕΩΝ

  Προς το τέλος αυτής της περιόδου και  μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, πολλοί μελετητές παίρνοντας ό,τι χειρόγραφα μπορούσαν να διασώσουν κατέφυγαν προς την Δύση. Από την άλλη μέσω του εμπορίου πολλές ιδέες των Αράβων για την άλγεβρα μεταβιβάστηκαν στην Ιταλία. Αυτό συνέβαλλε στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα έργα των αρχαίων Ελλήνων αλλά και για τις τεχνικές της άλγεβρας Αράβων στοχαστών. Μια καινούρια εποχή για τα μαθηματικά ξεκινούσε.

  Η περίοδος που ακολούθησε χαρακτηρίζεται από το μεγάλο ενδιαφέρον για την ναυσιπλοΐα και το εμπόριο. Τα μαθηματικά χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες. Ο Γαλιλαίος και ο Κοπέρνικος βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ταυτόχρονα έφεραν κλονισμό στα θεμέλια της εκκλησίας, αποδεικνύοντας την ασημαντότητα της Γης.

         

  Ο Viette ήταν ο πρώτος που εισήγαγε συστηματικό αλγεβρικό συμβολισμό εργαζόμενος πάνω στην θεωρία εξισώσεων. Οι εργασίες των Pacioli, και έπειτα των  Cardanο, Tartaglia Ferrari έδωσαν αλγεβρικές λύσεις σε κυβικές και τεταρτοβάθμιες  εξισώσεις.

VIETTE                       PACIOLI                                CARDANO                    TARTAGLIA

               

   Μεγάλη ήταν και η συμβολή του Napier με την ανακάλυψη των λογαρίθμων και την επέκταση της υπολογιστικής δύναμης των μαθηματικών.

                 

NAPIER                                      ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

   Αλλά η σημαντική ώθηση τον 17ο αιώνα δόθηκε από τον Καρτέσιο με την αλγεβροποίηση της γεωμετρίας στην οποία συνέβαλλε και ο Fermat, οποίος μαζί με τον Pascal ξεκίνησαν την μελέτη των πιθανοτήτων, της ανάλυσης αλλά και της θεωρίας αριθμών.

  Η απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Fermat ταλάνιζε έως πρόσφατα την μαθηματική κοινότητα.

FERMAT    PASCAL