49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΟΔΡΩΜΕΝΑΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

 

  Στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στους άλλους λαούς εκτός από τα θεωρητικά μαθηματικά έχουμε και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα οποία περιελάμβαναν τις τέχνες λογιστική, γεωδαισία, οπτική, κανονική, μηχανική και αστρονομία.

  Η λογιστιΚΗ ήταν η τέχνη των υπολογισμών με την οποία υπολόγιζαν την αριθμητική τιμή διαφόρων μεγεθών, όπως: τόκων, φόρων, ποσοστών, μηκών, εμβαδών και άλλων.

  Η γεωδαιΣΙα ήταν η τέχνη της μέτρησης και διαίρεσης τμημάτων της γης. Αποτελούσε ουσιαστικά τη μαθηματική τέχνη του τοπογράφου, σχεδίαση χαρτών, η μέτρηση της περιμέτρου της γης και άλλα.

1  2 34

1. Ο κόσμος μετά από τον Ερατοσθένη. 2. Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος 3. Χάρτης του Εκαταίου 4. Ο κόσμος μετά από τον Ερατοσθένη

  Η οπτιΚΗ ήταν η γεωμετρική τέχνη των μετρήσεων με σκοπευτικά όργανα, και της προοπτικής σχεδίασης τοιχογραφιών και θεατρικών σκηνικών, υπολογισμός πλάτους ποταμού και άλλα. Τα μέρη της ήταν το οπτικό, το κατοπτρικό και το σκηνογραφικό.

1 23.

1Ανάγλυφο που δείχνει την κατασκευή της ασπίδας του Αχιλλέα από τον Ηφαιστο, ενώ παρακολουθούν η Αθηνά και η Ηρα.2. Η ιδέα ενός μεταλλικού«ρομπότ» καταγράφεται στην αρχαιοελληνική μυθολογία με το γίγαντα Τάλω. 3. θέατρο Επιδαύρου

 

  Η κανονιΚΗ ήταν η τέχνη της κατασκευής μουσικών οργάνων, έτσι ώστε οι μουσικοί τους φθόγγοι να έχουν συχνότητες με λόγους ίσους προς εκείνους της Πυθαγόρειας μουσικής κλίμακας.

     

Όργανα μουσικής λύρα, αυλός και άλλα.

 

  η μηχανιΚΗ ήταν η τέχνη της κατασκευής των μηχανών με την βοήθεια των οποίων υπηρετούσαν τις ανάγκες της ζωής. Μερικές από αυτές ήταν οι αργαλειοί, οι ζυγοί, οι άμαξες, τα πλοία, οι ανυψωτικές μηχανές, οι μύλοι, οι φυσητήρες οι τόρνοι τα οδόμετρα και άλλες.

1 2    3   4

1.Σύγχρονη κατασκευή της σφαίρας του Ήρωνα, η οποία κινείτο με τη δύναμη του ατμού.

2.Τα υδραυλικά έργα των αρχαίων εντυπωσιάζουν ακόμη σήμερα. Απομεινάρια δικτύου στη Φαιστό.

3. Στα πρώτα μέτρα, μετά την κάθοδο από την πέτρινη σκάλα, το όρυγμα είναι στενό και σταδιακά διευρύνεται. 4. Σημείο καμπής της υπόγειας στοάς για να συναντήσει το τμήμα που κατασκευάζουν οι δημιουργοί του από την άλλη πλευρά Το υδραγωγείο που κατασκεύασε ο μηχανικός Ευπαλίνος στη Σάμο σε ένα από τα ευρύτερα σημεία της διαδρομής του.

   Η αστρονοΜΙα η τέχνη που είχε στόχο την παρακολούθηση και μέτρηση των φαινομένων του έναστρου ουρανού. Η μέτρηση γινόταν με όργανα που είχαν επινοήσει οι τότε αστρονόμοι. Κλάδος της αστρονομίας ήταν η γνωμονική τέχνη η οποία με τη βοήθεια σκιοθηρικών γνωμόνων μετρούσε τον ημερήσιο και ετήσιο χρόνο.

       

1.περιμετρική άποψη του Ωρολογίου του Ανδρόνικου, των γνωστών «Αέρηδων», ενός από τα πιο εκλεκτά αρχιτεκτονικά μνημεία της αρχαιότητας. 2. Φορητό δακτυλιοειδές ηλιακό ωρολόγιο(το «προς τα ιστορούμενα» φορητό ωρολόγιο του Παρμενίωνος