49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
H ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ
Η ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ
ΣΩΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
H ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
H Αρχιτεκτονική των αρχαίων Ελληνικών θεάτρων εξελίσσεται ανάλογα με τα τεχνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δεδομένα των διαφόρων περιόδων. Το θέατρο εξαπλώνεται σε όλη την έκταση του αρχαίου Ελληνισμού, απ τις αποικίες της δύσης έως τις ανατολικότερες κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή των διαδόχων.
α) Το Μινωϊκό Θέατρο
Οι θεατρικοί χώροι στα μινωικά ανάκτορα θεωρούνται τα αρχαιότερα θεατρικά μνημεία (20ος-15ος αιώνας π.χ.) και παρουσιάζουν μίαν ιδιότυπη λειτουργικότητα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις χώρων ΅ε ευμετάβλητη μορφή. Τα ευρύτερα ανακτορικά συγκροτήματα της Κνωσού και της Φαιστού ανήκουν σε αρχαϊκές δουλοκτητικές κοινότητες ΅ε υψηλότατο επίπεδο συσσώρευσης.
Θέατρο Φαιστού
Από τη μορφή των θεατρικών χώρων και χωρίς να διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους, συμπεραίνουνε πως εξυπηρετούσαν λατρευτικές τελετές και επιδείξεις στο ενδιάμεσο μιας θριαμβικής πομπής ή λιτανείας. Κεντρικός άξονας λοιπόν του θεατρικού χώρου ήταν ο διάδρομος, που τέμνοντας την ορχήστρα συνέδεε το ανάκτορο ΅ε το θυσιαστήριο ή το λιμάνι.
Ειδικά στην Κνωσό, το ορθογώνιο περίγραμμα του θεάτρου συντίθεται από 4 άλλα ορθογώνια στοιχεία: Την ορχήστρα στο χαμηλότερο επίπεδο, το βασιλικό θεωρείο στο ψηλότερο επίπεδο ( κατά την έννοια της αυτής διαγωνίου), τις δύο βαθμιδωτές πτέρυγες (ή κλίμακες, κατά τη διεύθυνση της άλλης διαγωνίου) σε μετωπική διάταξη προς την ορχήστρα.
Θέατρο Κνωσού
β) Το Προκλασικό Θέατρο
Στη διάρκεια του 6ου αιώνα π.χ. ο ελληνικός κόσμος από τα μικρασιατικά παράλια και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Αττική και την Πελοπόννησο γνώρισε ΅ια εντονότατη κοινωνική διαπάλη.
Στην Αθήνα, με αφετηρία την καθιέρωση των Μεγάλων ή Αστικών Διονυσίων ( 536/7 π.χ.), διαμορφώνεται ένα σύστημα κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, ΅ε πυρήνα το θέατρο και πλαίσιο τους δραματικούς αγώνες. Επίσης, παράλληλα ΅ε την προνομιακή εδραίωση του θεάτρου στην Αθήνα, στην ευρύτερη περιφέρεια, ΅ε ισχυρή παρουσία ιωνικού στοιχείου ( Ικαρία, Θορικός, Χαιρώνεια, Κόρινθος, ’ργος ), επιπεδώνονται πολύμορφες θεατρικές λειτουργίες που διαμορφώνουν ένα πολιτιστικό ρεύμα. Πολύ πριν τη θέσπιση των δραματικών αγώνων, ευκαιριακές θεατρικές εκδηλώσεις στις τοπικές γιορτές των Μικρών ή Αγροτικών Διονυσίων ευνοούν τη συγκρότηση δραματικών θιάσων και την υποτυπώδη, περιοδική διαμόρφωση θεατρικών χώρων.
Κατά την Αρχαϊκή Περίοδο οι θεατρικοί χώροι διαμορφώνονταν με ήπιες επεμβάσεις σε χαμηλές, φυσικές κατωφέρειες του εδάφους χωρίς λίθινες κατασκευές, ή το πολύ-πολύ με συσσώρευση χωμάτων.
Τέτοιες κατασκευές δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν από την αρχαιολογική έρευνα. Ορχήστρα γύρω από την οποία στήνονταν ξύλινα καθίσματα έχει εντοπιστεί ωστόσο στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας. Εκεί τελούνταν στα χρόνια του τυράννου Πεισίστρατου οι θεατρικοί αγώνες, που από την εποχή του Κλεισθένη μεταφέρθηκαν στο Θέατρο του Διονύσου, στη νότια κλιτή της Ακρόπολης. Γύρω στο 335-330 π.χ., επί Λυκούργου, ανακατασκευάστηκε αυτό το θέατρο εξολοκλήρου από λίθο. Τότε πια αποκρυσταλλώθηκε ο αρχιτεκτονικός τύπος του θεάτρου στη λίθινη μορφή του.
Στο σημείο αυτό υπεισέρχονται οι διαφορετικές θεωρίες για το προαισχύλιο θέατρο των Αθηνών: πιθανά χώρος των πρώτων αναπαραστάσεων να ήταν η αγορά, όπου για τις ανάγκες της γιορτής στηνόταν ΅ια πρόχειρη βαθμιδωτή κατασκευή ΅ε ικρία ( σε σχήμα πολυγωνικό, ή τραπεζοειδές), ή πιθανόν η αρχική θέση να ήταν στο Λήναιο ιερό ( ΅ια παραπλήσια κατασκευή, σε σχήμα τραπεζοειδές ή ορθογώνιο) όπου φιλοξενούταν τα Διονύσια μαζί ΅ε τα Λήναια, απόψεις, δηλαδή, που αναζητούν τη συνέχεια του μινωικού θεάτρου, ή τη μεταφορά κάποιων διευθετήσεων της περιφέρειας. Βέβαιον είναι πως η περιοδική και πρόχειρη κατασκευή των ικρίων κατέρρευσε προκαλώντας ανθρώπινα θύματα ( μεταξύ 499 και 496 π.χ.) και υποχρέωσε την πολιτεία να μεριμνήσει για ΅ια μόνιμη και ασφαλή θεατρική εγκατάσταση.
α) Μινωικό Θέατρο β) Προκλασικό
Θέατρο
Παλαιότερο είναι το θέατρο του Θορικού, κοντά στα λατομεία του Λαυρίου και ίσως φτιαγμένο περισσότερο για τις συνελεύσεις των εργατών και για τους επικήδειους των εργατικών ατυχημάτων. Τρία στάδια ανάπτυξης μπορούν να βρεθούν , πρώτα το κοίλο αποτελείτο από ξύλινα παγκάκια σε ευθεία τοποθετημένα στη βουνοπλαγιά τα οποία έβλεπαν σε μια τετραγωνική ορχήστρα στηριζόμενη από έναν πέτρινο τοίχο αντιστήριξης. Κάποια στιγμή στον 5ο αι., τα ξύλινα παγκάκια αντικαταστάθηκαν με πέτρινα σκαλοπάτια όπου άρχισαν να πλαισιώνουν πλευρικά μια μεγαλύτερη ορχήστρα στηριζόμενη σε έναν πρόσθετο τοίχο αντιστήριξης επίσης έχουμε και εδώ την εμφάνιση προεδρίων για τα τιμώμενα πρόσωπα. Επιπλέον η περιοχή του κοίλου διπλασιάστηκε καθώς αυξήθηκε το κοινό έτσι η βουνοπλαγιά έπρεπε να ξαναχτιστεί και σε αυτό το στάδιο ένας περιβάλλον τοίχος κτίστηκε (ανάλημμα) με δύο εισόδους δεξιά και αριστερά. Παρόμοια εξέλιξη έχουμε και στην Χαιρώνεια).
Θέατρο Θορικού 1η φάση 2η
& 3η φάση
Λίγο μεταγενέστερο, το θέατρο των Τραχώνων στο σημερινό ’λιμο, κτίριο κοντά στο Θεσμοφόριο που μάλλον φιλοξένησε και το χορό των 24 χορευτών του έργου του Αριστοφάνη Θεσμοφοριάζουσες το 411 π.χ. Η ορχήστρα του είναι η μοναδική που διασώζεται σε ορθογώνιο σχήμα με διαστάσεις (7,50μ Χ 15,30μ). Εκτός από την ορχήστρα, έχουν αποκαλυφθεί το κτίσμα της σκηνής με το προσκήνιο, το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου με τις παρόδους και έξι θρόνοι μαρμάρινοι, μοναδικοί μάρτυρες της ομορφιάς που θα είχε το μνημείο στην αρχαιότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως το κτίσμα της σκηνής είναι το μόνο που έχει διασωθεί στην χώρα μας. Οι προσθέσεις πάνω σε αυτό επιχρισμάτων δηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα νεότερα χρόνια. Το κοίλο είναι στραμμένο προς Νότο δηλαδή σήμερα θα έβλεπε κανείς ως φόντο πίσω από τη σκηνή τον τοίχο της εργοστασιακής εγκατάστασης. Η χρήση του θεάτρου εγκαταλείφτηκε πιθανόν κατά τον 2ο πχ αιώνα εξαιτίας των συνεχόμενων πλημμυρών στη περιοχή.
Θέατρο των Τραχώνων στο σημερινό ’λιμο
Παλαιότερο κυκλικό θέατρο θεωρείται το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα, που διαμορφώθηκε στις αρχές του 5ου π.χ. αιώνα και πέρασε από μια σειρά μετατροπών και έτσι είναι δύσκολο να καθορισθεί η αρχική του δομή.
γ) Το Κλασικό Θέατρο
Για την Αθήνα, ο χρυσός 5ος αιώνας π.χ. είναι η εποχή εδραίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, ο διπλός αμυντικός θρίαμβος εναντίον των Περσών, η αποθέωση του θαλάσσιου εμπορίου και ο σχηματισμός των πανίσχυρων και αποδοτικών συμμαχιών.
Πολιτιστικά, υπερτερεί όλων των συγχρόνων κρατών πρόνοιας στη μορφωτική και καλλιτεχνική μέριμνα, καθώς τηρουμένων των αναλογιών και ΅ε πληθυσμό 300.000 κατοίκων, ήταν το κέντρο των καλών τεχνών, των φιλοσοφικών αναζητήσεων και η ελεύθερα παρεχόμενη γνώση πλημμύριζε την αγορά, τα στάδια, τις παλαίστρες και τα συμπόσια, δαπανούσε μυθώδη ποσά για τον πολιτισμό, απασχολούσε επαγγελματικά στο θέατρο ( την περίοδο του Περικλή) 1500 περίπου άτομα και υποχρέωνε τους πλούσιους πολίτες να αναλαμβάνουν ΅ε το λειτούργημα του χορηγού το οικονομικό βάρος των παραστάσεων, εξασφάλιζε ΅ε δημόσιο χρήμα το θεατρικό εισιτήριο των νέων και απαιτούσε ένα συμβολικό αντίτιμο από τους υπόλοιπους.
Την πρώτη δεκαετία του 5ου αιώνα π.χ. το αθηναϊκό θέατρο αποκτά μόνιμη εγκατάσταση στο ιερό άλσος του Διόνυσου, στη νότια κόγχη της Ακρόπολης. Αξιοποιώντας τη κοιλότητα του βράχου, οι βαθμίδες του αμφιθεάτρου παρακολουθούν τη φυσική κλίση της πλαγιάς. Στο κάτω μέρος, στο επίπεδο άνοιγμα μιας επιχωμάτωσης εδάφους σχηματίστηκε η λεγόμενη ορχήστρα-αλώνι. Το κοίλο περιέβαλε τα 2/3 περίπου της περιφέρειας, σε ομόκεντρη διάταξη, η πρώτη σειρά των κερκίδων, η Προεδρία για τους επίσημους, είχε επιμελημένα καθίσματα και οι υπόλοιπες είχαν αναβαθμούς ΅ε ξύλινους πάγκους ή ήταν λαξευμένες στο βράχο.
Το
Θέατρο του Διονύσου στο δεύτερο μισό του 6ου αι π.Χ. σύμφωνα με τον Ι. Τραυλό
Στο πίσω μέρος της επιχωμάτωσης, το πρανές, ένας τοίχος αντιστήριξης ύψους 2 m περίπου, διαχώριζε την ορχήστρα από το ιερό και απέκρυπτε την άτεχνη και πρωτόγονη (ακόμα) σκηνή της θεατρικής αποθήκης. Η διαμόρφωση αυτή εξυπηρετούσε και σκηνοθετικές ανάγκες όπως τις αθέατες κινήσεις πίσω από την ορχήστρα, την πτώση του Προμηθέα, ή την εμφάνιση ενός φαντάσματος. Στις άκρες του αμφιθεάτρου, τα αναλήμματα συγκρατούσαν τις ωθήσεις του κοίλου και σχημάτιζαν τις παρόδους, διαδρόμους πρόσβασης για το κοινό και μετακινήσεων του χορού και των υποκριτών προς την ορχήστρα. Με τον καιρό η λειτουργία των παρόδων απέκτησε ΅ία ιδιότυπη σύμβαση, χάρη στον γενικότερο προσανατολισμό της περιοχής :
Γενικά ο θεατρικός χώρος δεν διέθετε καμία ιδιαίτερη διακόσμηση, στο κέντρο της ορχήστρας υπήρχε ο βακχικός βωμός (η θυμέλη) και στο βάθος η θέα του άλσους. Η διαμόρφωση παρέμεινε αναλλοίωτη και μετά την καταστροφή των Αθηνών από τον Ξέρξη, μέχρι το 460 π.χ.
Την περίοδο της Ορέστειας (458 π.χ.) εντοπίζουμε σοβαρές διαφοροποιήσεις στη λειτουργία του θεατρικού χώρου, που σηματοδοτούν ΅ια νέα φάση στην ανάπτυξη του θεάτρου. Το αμφιθέατρο αυξάνει την κλίση και τη χωρητικότητά του, η ορχήστρα μικραίνει και μετατοπίζεται προς το κοίλο και στο ελεύθερο πίσω τμήμα της δημιουργείται ένα πρόχειρο και ξύλινο σκηνικό πλαίσιο, η υποδομή μιας περιοδικής σκηνικής κατασκευής. Οι εξελίξεις διαμορφώνουν έναν βασικό άξονα στο θεατρικό χώρο, εστιάζουν το ενδιαφέρον μπροστά στο σκηνικό πλαίσιο, επιτρέπουν τη σήμανση του βάθους, τον διαχωρισμό κάποιου αθέατου εσωτερικού και τη λειτουργία μιας ψηλότερης στάθμης, που ονομάστηκε θεολογείον, επειδή χρησιμοποιήθηκε συχνά για τις εμφανίσεις θεών.
Στις επόμενες δεκαετίες, μέχρι την προσωρινή ειρήνη του Νικία (421-415 π.χ.), στον ευρύτερο χώρο του ιερού άλσους ανεγείρονται διάφορα οικοδομήματα ( δυτικά ο νέος ναός, ανατολικά το Ωδείο και πίσω από την ορχήστρα η σκηνοθήκη), που δεν έχουν άμεση επίδραση στη μορφή του θεατρικού χώρου. Ωστόσο η προοδευτική ανάπτυξη της σκηνικής υποδομής είναι εμφανής :
Θέατρο Διονύσου 2η φάση
Θέατρο Διονύσου 3η φάση
Στη διάρκεια λοιπόν ενός αιώνα το θέατρο του Διονύσου, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του λειτουργικά στοιχεία, αναπτύχθηκε ΅ε σταδιακές μετατροπές για να εξυπηρετήσει τους μεγάλους ποιητές της εποχής. Η εξέλιξη του καθόρισε τη μορφή και λειτουργία των υπολοίπων θεάτρων που οικοδομήθηκαν κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.χ. Η γενικότερη στασιμότητα των Αθηνών τα επόμενα χρόνια και η έλλειψη ενός μεγάλου δημιουργού, οδήγησαν στη λίθινη επανοικοδόμηση του θεάτρου ( από τον Λυκούργο, το 330 π.χ.) στην ίδια περίπου μορφή.
δ) Το Ελληνιστικό Θέατρο
Η ναυτική, εμπορική κυριαρχία των Αθηνών και η ιδεολογική ηγεμονία του κλασικού προτύπου, διεύρυνε την επιρροή του θεάτρου ως τα ακρότατα όρια του ελληνόφωνου κόσμου. Η ποικιλία των εφαρμογών συγκλίνει στη μορφή ενός ελληνιστικού τύπου θεάτρου, ΅ε λαμπρότερα δείγματα την Επίδαυρο, την Ερέτρια, τη Δωδώνη, τους Δελφούς, τους Φιλίππους, αλλά και την Πέργαμο, την Πριήνη στη Μ. Ασία, την Κ. Ιταλία κλπ.
Στα ελληνιστικά θέατρα, από τον 4ο αιώνα και ύστερα, παρουσιάζονται πολυάριθμα έργα, δεκάδων συγγραφέων, σε δραματικούς αγώνες τοπικών γιορτών ή σε μεγαλοπρεπείς παραστάσεις ευγενών χορηγών. Ενώ όμως το θέατρο ήταν για αιώνες η δημοφιλέστερη πολιτιστική εκδήλωση, διαμορφώνοντας ΅ια τεράστια σε όγκο δραματική παραγωγή, διασώθηκαν ελάχιστα αποσπάσματα έργων αυτής της περιόδου. Η αδυναμία των ελληνιστικών χρόνων να διευρύνουν τους ορίζοντες της δραματικής τέχνης, οδήγησε στην εξιδανίκευση του 5ου αιώνα. Παράλληλα, η προσήλωση στο κλασικό πρότυπο, η αντιγραφή του, περιόρισε τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις σε ΅ια κατάχρηση τεχνικών δυνατοτήτων ή στην ανακύκλωση ξεπερασμένων εμπειριών.
Ο τεμαχισμός της θεατρικής λειτουργίας οδηγεί στη διάσπαση της ενότητας του θεατρικού χώρου. Το αμφιθέατρο σχεδιάζεται ΅ε μεγαλύτερη κλίση για να διευκολυνθεί η οπτική προσέγγιση του προσκήνιου χώρου. Το σχήμα του παραμένει ομόκεντρο της ορχήστρας, αλλά μετατρέπεται σε σφενδόνη [ δηλαδή παύει να την περισφίγγει], ώστε να περιλαμβάνει την εκτεταμένη σκηνογραφία.
Θέατρο Δελφών
Η σκηνή εξελίσσεται σε ολοκληρωμένο, πολυώροφο κτίριο και η λειτουργική βαρύτητα εναποτίθεται στην ( ξύλινη και λυόμενη συνήθως) εξέδρα του προσκηνίου.
ε) Το Ελληνορωμαϊκό Θέατρο
Η εντεινόμενη αναζήτηση της θεαματικότητας, ΅ε πολύπλοκες και ρεαλιστικότερες σκηνογραφικές προσεγγίσεις, συνεχίστηκε μέχρι την ολοσχερή ηγεμονία του ρωμαϊκού πολιτισμού και την καθιέρωση του αντίστοιχου θεάτρου.
Ελληνορωμαϊκά θέατρα χτίστηκαν στη Σαντορίνη, την Ιθώμη, αλλά κυρίως στη Μαγνησία, την Έφεσο, τη Μίλητο, την Τερ΅ησό, τη Σιδώνα, δηλαδή στις ελληνικές αποικίες που (μετά τον 3ο αιώνα π.χ.) αιωρούνταν ανάμεσα στη δύση και των σπαραγμό των επιγονικών βασιλείων και στην ανατολή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Τα θέατρα δεν συγκέντρωναν πλέον τεράστια λαϊκά πλήθη, ούτε επιτελούσαν κάποια μορφωτική λειτουργία. Στόχευαν στη ψευδαίσθηση, ακολουθούσαν τα ήθη μιας νέας κοινωνικής συγκρότησης, απευθυνόταν στη διασκέδαση των ανωτέρων τάξεων. Ανοίγοντας το δρόμο των ταξικών διακρίσεων στο θέατρο, ο χώρος της ορχήστρας κατατέμνεται :
Η μορφή του αμφιθεάτρου παραμένει ίδια, αλλά προφανώς μειώνεται η χωρητικότητα του.
Θέατρο Μιλήτου
Για να τονιστεί η λειτουργική σπουδαιότητα της σκηνής, η περιφέρεια της ορχήστρας συρρικνώνεται κατά ένα τόξο [ αντίστοιχο του μισού της ακτίνας] που καταλαμβάνεται από την εξέδρα του προσκηνίου. Το προσκήνιο αυξάνει σε μέγεθος, κερδίζει σε ύψος και παρεμβάλλεται ανάμεσα στην ορχήστρα και τη σκηνή, που διαθέτει πρόσοψη ΅ε περίτεχνη διακόσμηση και αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου κτιριακού συγκροτήματος. Με τη νέα διαρρύθμιση, στα πλάγια άκρα της σκηνής, που προσεγγίζουν τα αναλήμματα του κοίλου, τοποθετούνται περίτεχνα διακοσμημένα πρόπυλα, η επικοινωνία του θεάτρου εξυπηρετείται ΅ε εξωτερικές κλίμακες από το αμφιθέατρο και περιορίζεται η λειτουργία των παρόδων.
στ) Το Ρωμαϊκό Θέατρο
Το αθηναϊκό θέατρο είχε επηρεάσει από τον 5ο αιώνα π.χ. τις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας. Η οικονομική ακμή τους, σε συνδυασμό ΅ε τη γενικότερη ηγεμονία του κλασικού προτύπου και τον απόηχο των μακεδονικών κατακτήσεων αργότερα, αποτέλεσαν την ελκτική δύναμη για τη μεταφύτευση της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης στους άλλους λαούς της Ιταλίας και την προβολή των ελληνικών αντιλήψεων στα ζητήματα της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Με την πρώτη ολοκληρωμένη οικοδόμηση λίθινου θεάτρου στη Ρώμη, το 55 π.χ. από τον Πομπήιο, αποτυπώνονται καθαρά οι ριζικές διαφορές στο σχεδιασμό και τη θεατρική λειτουργία των δύο πολιτισμών. Στους ελληνικούς τύπους θεάτρου, το αμφιθέατρο περιβάλλει το χώρο της αναπαράστασης, διευκολύνοντας την ενότητα της θεατρικής λειτουργίας, ενώ στο ρωμαϊκό θέατρο, τίθεται αντιμέτωπος ΅ε τη λειτουργία της σκηνής και στο ενδιάμεσο το ημικύκλιο, που απομένει από την περιφέρεια της ορχήστρας, ενσωματώνεται στο κοίλο, αποκλειστικά για τους επισήμους. Συνέπεια των εξελίξεων είναι η κατάργηση των παρόδων, η υπερτροφική μεγέθυνση του κτιρίου της σκηνής (΅ε την περίτεχνα διακοσμημένη πρόσοψη της sceanea frons) και η διαμόρφωση ενός γιγάντιου οικοδομικού όγκου στο κέντρο των μητροπόλεων.
Το θέατρο του Μαρκέλλου στη Ρώμη