49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

 

   Η ηλιακή ενέργεια είναι μία ανανεώσιμη και ανεξάντλητη μορφή ενέργειας, η οποία όμως δε χρησιμοποιείται αρκετά, ακόμα και σε αναπτυσσόμενες χώρες που κυρίως βρίσκονται μεταξύ Βορείου και Νοτίου παράλληλου, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα κυρίως λόγω έλλειψης πηγών ενέργειας, τα οποία ανακλούν πάνω σε οικονομικά προβλήματα, ενώ βρίσκονται κατ’ εξοχήν σε περιοχές που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο την ηλιακή ενέργεια σχεδόν για όλη τη διάρκεια του έτους.

 

 

   Για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η ηλιακή  ενέργεια και να αποκομίσουμε τα οφέλη της πρέπει να δημιουργηθούν ορισμένες υποδομές σε μία χώρα οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα δαπανηρές αλλά και χρονοβόρες. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας είναι η μη διάθεση μεγάλων επιφανειών. Για το σκοπό αυτό προορίζονται άγονες περιοχές γιατί οι καλλιεργήσιμες επιφάνειες δεν μπορούν να αντικατασταθούνε εύκολα για να παράγουμε ρεύμα. Όμως  οι άγονες περιοχές πολλές φορές δεν είναι εύκολα προσβάσιμες . Έπειτα εκτός από την αισθητική ένταξη των ενεργειακών συστημάτων στα κτίρια εμφανίζονται τα εξής εμπόδια για την ευρεία χρήση τους :

   Ο σκιασμός των ηλιακών συλλεκτών από τα γειτονικά κτίρια  και έτσι σπουδαίο ρόλο έχει η πυκνότητα της δόμησης και έπειτα ο προσανατολισμός και το πλάτος των δρόμων.

   Πολλές φορές μάλιστα είναι απαραίτητη η οικοδόμηση νέων κτιρίων  για την ύπαρξη διαθέσιμου χώρου για την εγκατάσταση των ηλιακών συστημάτων. Παράλληλα η αγορά ηλιακών συστημάτων παραμένει ιδιαίτερα ακριβή. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια πρέπει να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, διαδικασία που  απαιτεί την ύπαρξη κεφαλαίου σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Για την Ελλάδα μπορούμε να έχουμε οικονομικά ωφέλει;

   Η χρήση της αειφόρου ανάπτυξης είναι προσιτή σε όλους, έχοντας μικρό κόστος εγκαταστάσεων σε σύγκριση με τις δαπάνες για άλλες μορφές ενέργειας. Σε μια μεσογειακή και ηλιόλουστη χώρα όπως η δική μας η χρήση της ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

 

 

    Η ηλιακή ενέργεια συνεισφέρει σημαντικά διότι είναι η μοναδική διαθέσιμη ενέργεια παντού και δωρεάν. Η επιλογή της χρήσης της ηλιακής ενέργειας όχι μόνο συμβάλλει στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την υπέρβαση της περιβαλλοντικής κρίσης του πλανήτη μας αλλά εγγυάται μια διέξοδο από την οικονομική κρίση. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείτε να αντιμετωπίσει σήμερα η Ελλάδα είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία επιβαρύνει σημαντικά την  εθνική οικονομία  και κατ’ επέκταση τους έλληνες φορολογούμενους πολίτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου ανάπτυξης τα εισαγόμενα καύσιμα και οι εισαγωγές ενέργειας κάλυψαν την ηλεκτροπαραγωγή στη Ελλάδα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40% για το έτος 2007.η αύξηση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα αποτυπώνεται και στην οικονομική πορεία της ΔΕΗ η οποία για το πρώτο εννεάμηνο του 2008 ανακοίνωσε ρεκόρ οικονομικών ζημιών. Μόνο για την αγορά εισαγόμενων καυσίμων και ενέργειας η ΔΕΗ δαπάνησε 713,4 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με το πρώτο εννεάμηνο του 2007 επομένως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας θα συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και στην τόνωση της εθνικής μας οικονομίας. Παράλληλα η χρήση της ηλιακής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και να δημιουργήσει ένα νέο και ισχυρό παραγωγικό ιστό που θα ανοίξει πεδία δράσης για τους νέους επιστήμονες. Εκσυγχρονίζει και εξορθολογεί την παραγωγή και <<πρασινίζει >> την κατανάλωση. Απαιτεί μεγάλες επενδύσεις καθώς προϋποθέτει την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής τεχνολογιών εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα ). Δημιουργεί σύγχρονα έργα υποδομής όπου θα εγκατασταθούν οι πράσινες επιχειρήσεις. Έτσι συμβάλει στη μείωση της ανεργίας αφού δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας ,θέσεις πλήρους απασχόλησης στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της ανακύκλωσης και της γεωργίας αλλά και θέσεις απασχόλησης, που πυροδοτούνται από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας λόγω τόνωσης της κατανάλωσης. Προωθεί την αξιοποίηση νέων υπηρεσιών με αποτέλεσμα την κίνηση της αγοράς. Παράλληλα εξοικονομεί χρήματα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έτσι μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Μπορεί να συντελέσει στην σμίκρυνση του χρέους της Ελλάδας;

   Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι μία τέτοια άποψη θα συντελέσει θετικά στην σμίκρυνση του χρέους μας, αν αναλογιστούμε τον φυσικό ορυκτό μας πλούτο, τα κοιτάσματα λιγνίτη στην Μακεδονία, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα, τα αιολικά πάρκα (και θάλασσα), καθώς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Σητεία της Κρήτης.

 

Η προμήθεια μεγάλου μέρους του εξοπλισμού, η κατασκευή και η συντήρηση του έργου θα γίνει από το τοπικό δυναμικό, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση της Κρήτης.

 

   Αν όλα αυτά αξιοποιηθούν και αναδειχθούν ως τεχνολογίες με υψηλές προοπτικές στην μελλοντική επιχειρηματική ζωή σύμφωνα πάντα με τις πρέπουσες προδιαγραφές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να ισχυροποιήσει την θέση της και να ανακάμψει.

Πώς μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία μιας χώρας ;

   Τα επόμενα χρόνια οι ενεργειακές ανάγκες των χωρών και ειδικότερα της Γερμανίας θα αυξηθούν, δεδομένου ότι κλείνουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2020 και η απόφαση είναι, (τουλάχιστον αυτό συζητείται )η παραγόμενη ενέργεια από αυτά να προκύψει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την Ελλάδα που διαθέτει φυσικές πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος ή ο άνεμος αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση να προχωρήσει στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην παραγωγή ενέργειας που διοχετεύεται στην Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρική Ευρώπης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα στις οικονομίες κλίμακας που θα υπάρξουν, να δώσουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό πλεονέκτημα ,να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουν μια πλούτου παραγωγική πηγή που θα ισχυροποιήσει την οικονομία.