49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗ

Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ         2012       2013        2014       2015      2016      2017      2018      2019       2020       2021      2022            10 ΕΤΗ

Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ

   Το σχολείο 49ο Γενικό Λύκειο Αθηνών έχει τον μετεωρολογικό σταθμό 06153EU DAVIS WIRELESS VANTAGE PRO2 WITH FAN ASPIRATION. Ο ασύρματος Vantage Pro2 είναι με κλωβό προστασίας και ανεμιστηράκι ανανέωσης του αέρα μέσα στον κλωβό για την ακριβέστερη μέτρηση θερμοκρασίας. Περιλαμβάνει κονσόλα/δέκτη, ολοκληρωμένη μονάδα αισθητήρων. Οι συμπεριλαμβανόμενοι αισθητήρες της εξωτερικής μονάδας είναι: βροχόμετρο, αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας και ανεμόμετρο με 12 μέτρα καλώδιο. Ένα μικρό φωτοβολταϊκό φορτίζει μια μικρή μπαταρία των 3Volt για την αυτόνομη τροφοδοσία της μονάδας. Οι αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι μέσα στον κλωβό προστασίας.  Ακόμη έχει γίνει η σύνδεση του σταθμού με ένα PC για την προβολή των δεδομένων του στην ιστοσελίδα του σχολείου, και για τη μεταφορά δεδομένων στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

P9190096

Μετεωρολογικός Σταθμός « ΠΑΤΗΣΙΑ». Εξωτερική μονάδα

   Η σύνδεση του σταθμού με τον υπολογιστή γίνεται μέσω του 065110SER DAVIS WEATHER LINK, SERIAL, μέσω σειριακής θύρας στον υπολογιστή. Το WeatherLink αποτελείται από το data logger(hardware) και λογισμικό. Το data logger ενώνεται με την κονσόλα του μετεωρολογικού σταθμού ή με το Weather Envoy, αποθηκεύοντας τα δεδομένα ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένο με τον υπολογιστή. Στη συνέχεια κατεβάζει τα δεδομένα με τη χρήση του λογισμικού και δημιουργεί ιστορικά διαγράμματα, ημέρας, εβδομάδας ή ετήσια.

met09

Μετεωρολογικός Σταθμός « ΠΑΤΗΣΙΑ». Εσωτερική μονάδα

   Στην τοποθέτηση του σταθμού βοήθησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου υπάγεται ο σταθμός μας και βρίσκεται υπό την επίβλεψη αυτού. Έτσι οι μετρήσεις που γίνονται συμβάλλουν στη γενικότερη πρόβλεψη του καιρού της Αθήνας για το καλό του τόπου μας.

Εκπέμπει στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://penteli.meteo.gr/stations/patissia/

Παρατηρήσεις για την περιοχή Πατήσια

   Για να βγάλουμε κλιματικά συμπεράσματα πρέπει να γίνονται ανελλιπώς μετρήσεις για τριάντα χρόνια. Ο μετεωρολογικός σταθμός Πατήσια έχει διάρκεια ζωής  περίπου 5,5 χρόνια, έτσι δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Παρατηρήσαμε όμως ότι οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις του σταθμού του Θησείου είναι κοντά με τις μετρήσεις του σταθμού Πατήσια. Έτσι  λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές τιμές του σταθμού του Θησείου του Αστεροσκοπείου Αθηνών,  του παλαιότερου με μετρήσεις στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα για  τις παρατηρήσεις του σταθμού μας. Επίσης λάβαμε υπόψη, κάνοντας μια μικρή έρευνα στη περιοχή, τα φαινόμενα που έχουν επικρατήσει παλαιότερα στην περιοχή.

508px-Athens_center_map.PNG

Χάρτης Αθήνας με την περιοχή Άγιος Ελευθέριος

   Η περιοχή  του Αγίου Ελευθερίου στα Πατήσια  πρωτοκατοικήθηκε το 1902 από μερικές οικογένειες αγροτών. Το 1920 είχε 103 κατοίκους και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ήρθαν άλλοι 500. Αργότερα φτάνει τους 800 κατοίκους ενώ το 1942 ξεπερνά τους 1000 κατοίκους. Η θέση της περιοχής μέσα στη φύση, στο πέρασμα μεταξύ Αττικής Βοιωτίας συνετέλεσε ώστε αυτή γρήγορα ν' ανακηρυχθεί σε δημοφιλές παραθεριστικό και οικιστικό κέντρο, με πληθώρα εξοχικών να ξεπηδούν σε δροσερές περιοχές του ήρεμου τούτου τοπίου. Μέχρι το 1960 όλη η περιοχή δεν είχε ούτε μια πολυκατοικία, μόνο μονοκατοικίες, πολλές εκ των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα και δίνουν ένα παλαιοαθηναϊκό τύπο στην περιοχή. Κατά την απογραφή του 2001 συγκεντρώνει 3.929 κατοίκους. Λόγω των υψηλών τιμών των οικοπέδων και των περιορισμών στη δόμηση, η πληθυσμιακή εξέλιξη της πόλεως παρουσιάζει ήπιες αυξήσεις με ποσοστά της τάξεως του 12,84% ανά απογραφή. Ο Άγιος Ελευθέριος, λόγω του υγιεινού κλίματος, του ωραίου περιβάλλοντος, των άφθονων νερών υπήρξε προνομιούχος τόπος και τόπος παραθερισμού πλουσίων και ευγενών. Φημισμένα άλλοτε προϊόντα του Αγίου Ελευθερίου ήταν τα φασόλια, οι ελιές και οι πατάτες και μέχρι πρόσφατα υπήρχε καλλιέργεια λουλουδιών.

 

Ηλεκτρικός σταθμός Άγιος Ελευθέριος -Ποδονίφτης στην περιοχή Άγιος Ελευθέριος

   Η Αθήνα έχει ένα υποτροπικό Μεσογειακό κλίμα και δέχεται την ελάχιστη απαιτούμενη βροχόπτωση ώστε να αποφύγει την κατά Κέππεν κατάταξη στο ημίξηρο κλίμα. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Αθηναϊκού κλίματος είναι η εναλλαγή παρατεταμένων ζεστών και ξηρών καλοκαιριών και ήπιων, υγρών χειμώνων. Βροχές εμφανίζονται μεταξύ των μηνών Οκτωβρίου και Απριλίου. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι ξηρότεροι μήνες, με καταιγίδες σπανίως, μια ή δύο φορές το μήνα. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και βροχεροί, με μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου 9,8 °C στο Θησείο.  Οι χιονοθύελλες είναι σπάνιες, αλλά όταν συμβούν μπορεί να προκαλέσουν αποδιοργάνωση. H ετήσια βροχόπτωση στην Αθήνα είναι χαρακτηριστικά χαμηλότερη από ότι σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Τα μέσα ημερήσια υψηλά του Ιουλίου είναι στους 33 °C στο μετεωρολογικό σταθμό του Θησείου, όμως άλλα μέρη της πόλης μπορεί να είναι ακόμη πιο ζεστά, ιδιαίτερα οι δυτικές περιοχές της, εν μέρει λόγω της εκβιομηχάνισης και εν μέρει λόγω ορισμένων φυσικών παραγόντων, ήδη γνωστών από τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι θερμοκρασίες ξεπερνούν συχνά τους 38 °C κατά τους γνωστούς καύσωνες στην πόλη.

Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ         2012       2013        2014       2015      2016      2017      2018      2019       2020       2021      2022            10 ΕΤΗ