49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ

1.     Η ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΡΟΧΙΩΝ & Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΜΕΣΗΣ

   Το αστέρι που θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει & να διαταράξει το Νέφος του Oort μέσα στα επόμενα 10 εκατομμύρια χρόνια, είναι το Gliese 710.

Ο φυσικός Richard A. Muller ανάμεσα σε άλλους, υποστηρίζει ότι ο Ήλιος έχει ένα μη ακόμα αναγνωρισμένο σύντροφο αστέρι, σ' ελλειπτική τροχιά, μακρύτερα απ' το Νέφος του Oort, βασιζόμενος σε ευρήματα που συνηγορούν στη μαζική εξάλειψη της ζωής πάνω απ' τη Γη στο παρελθόν.

 

              

 

   Αυτό το μη αναγνωρισμένο αστέρι, γνωστό ως Νέμεσις, θεωρείται ότι περνάει μέσα από τμήμα του Νέφους του Oort, περίπου κάθε 26 εκατομμύρια χρόνια, προκαλώντας βομβαρδισμό του εσωτερικού του Ηλιακού μας Συστήματος με κομήτες. Αν & η θεωρία έχει πολλούς υποστηρικτές, καμία ευθεία απόδειξη δεν υφίσταται για την ύπαρξη της Νέμεσης.

2.     Η ΦΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 9ο ΠΛΑΝΗΤΗ

   Ετοιμαστείτε όμως για μια άλλη έκπληξη. Μπορεί να υπάρχει και άλλος πλανήτης και ο Δίας να μην είναι ο μεγαλύτερος.

Ξεκινάει λοιπόν ένα κυνήγι για ένα αέριο γίγαντα πλανήτη, μέχρι και τέσσερις φορές τη μάζα του Δία, που πιστεύεται ότι κρύβεται στο εξωτερικό Νέφος του Oort. Η τροχιά της Τύχης θα είναι 15.000 φορές πιο μακριά από ότι η τροχιά της Γης από τον Ήλιο, και 375 φορές μακρύτερα από τον Πλούτωνα, και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον έχουμε δει μέχρι τώρα.

   Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η απόδειξη της ύπαρξής του νέου πλανήτη, έχει ήδη συγκεντρωθεί από ένα διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, το WISE, και περιμένουν τώρα να αναλυθούν τα δεδομένα.

   Η πρώτη δόση των δεδομένων πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο, και οι αστροφυσικοί John Matese και Daniel Whitmire από το Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνας στο Lafayette πιστεύουν ότι θα αποκαλύψουν την Τύχη εντός δύο ετών.

   Το βασικό επιχείρημα κατά της Τύχης είναι ότι πιθανότατα σχηματίστηκε γύρω από ένα άστρο και αργότερα προσελκύστηκε από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου. Για τους Έλληνες, η Τύχη ήταν η θεά υπεύθυνη για τη μοίρα των πόλεων. Το όνομά της επιλέχθηκε προσωρινά σε σχέση με μια προηγούμενη υπόθεση, που πλέον έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, ότι ο Ήλιος μπορεί να είναι μέρος ενός διπλού συστήματος αστέρων με ένα αμυδρό συνοδό, που ονομάζεται Νέμεσις, και που θεωρήθηκε υπεύθυνο για τις μαζικές εξαφανίσεις στη Γη. Στη μυθολογία η Τύχη ήταν η καλή αδελφή της Νέμεσης.

   Η Τύχη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο και η ατμόσφαιρά της θα είναι όπως του Δία, με πολύχρωμες κηλίδες, ζώνες και σύννεφα. Αναμένεται επίσης να έχει και φεγγάρια. Γιατί όλοι οι εξωτερικοί πλανήτες έχουν, λένε οι επιστήμονες.

   Ένα χαρακτηριστικό που θα αποκαλύψει τον νέο πλανήτη  στα δεδομένα του Wise είναι η θερμοκρασία του που αναμένεται να είναι γύρω στους  -73C, τέσσερις ή πέντε φορές θερμότερο από τον Πλούτωνα.

 

              

   Οι Matese και Whitmire πρότειναν για πρώτη φορά την ύπαρξη της Τύχης με σκοπό να εξηγήσουν γιατί πολλοί από αυτούς τους μακράς περιόδου κομήτες προέρχονταν από την λάθος κατεύθυνση. Στην τελευταία τους ανακοίνωση τον Φεβρουάριο αναφέρουν ότι πάνω από το 20% αυτών των κομητών μακράς περιόδου, που παρατηρήθηκαν από το 1898, φθάνουν από μια ζώνη που περιβάλλει τον ουρανό σε μια υψηλότερη γωνία από ό, τι προβλέπεται από τη θεωρία της γαλαξιακής παλίρροιας.

   Όμως, δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να έχει υποβληθεί για να εξηγήσει αυτή την ανωμαλία, από τότε που προτάθηκε αρχικά πριν από 12 χρόνια. Αλλά η υπόθεση της Τύχης έχει ένα ελάττωμα. Η συμβατικά θεωρία υποστηρίζει ότι ο αέριος γίγαντας θα έπρεπε να αποσπάσει, επίσης, κομήτες από την εσωτερική του Νέφους Oort, αλλά αυτοί οι κομήτες δεν έχουν παρατηρηθεί.

 

   Ο Matese προτείνει αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή αυτοί οι κομήτες έχουν ήδη φύγει από τις τροχιές τους και, μετά από αρκετά περάσματα μέσα από το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, έχουν ξεθωριάσει σε σημείο που να είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν.

   Έτσι, εάν είναι πραγματική, η Τύχη μπορεί όχι μόνο να διαταράξει τις τροχιές των κομητών, αλλά μπορεί να ανατρέψει, επίσης, μια καθιερωμένη επιστημονική θεωρία.

   Πολλοί είναι πάντως αυτοί που συνδέουν την Τύχη με τον πλανήτη Nibiru που φημολογείται πως «περιτρέχει» το ηλιακό σύστημα κάθε 3600 χρόνια λέγοντας πως τώρα έχουν τις αποδείξεις για την επιβεβαίωση της θεωρίας.

ΝΑΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ B2

ΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ B2

ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ B2

ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ B3

ΧΕΝΑ ΦΛΟΡΙΑΝ B3

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 http://unews.pathfinder.gr/world/to-nefos-toy-oort-h-zonh-kuiper-nbsp-amp-nbsp-to-hliako-systhma.html

http://unews.pathfinder.gr/world/h-zwnh-toy-kuiper-nbsp-amp-nbsp-to-nefos-toy-oort.html

http://el.wikipedia.org/wikι/Ζώνη_του_Κόιπερ

http://el.wikipedia.org/wiki/Νέφος_του_Oort

http://www.apocalypsejohn.com/2011/02/nasa-10.html

http://feltor.wordpress.com/2011/02/15/

http://www.physics4u.gr/faq/kuiperbelt.html