49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΤΗ

 

Γνωρίζεις ότι:

Το ρομπότ Spirit δεν ξυπνά από τη χειμέρια νάρκη του στον Άρη

 

Πασαντίνα

Η NASA αρχίζει να ανησυχεί ότι μπορεί να έχασε το Spirit. Ο ρομποτικός εξερευνητής του Άρη είχε τεθεί σε κατάσταση αναμονής στις αρχές του εξωγήινου χειμώνα και δεν έδωσε σημεία ζωής με τον ερχομό της άνοιξης. Στο μεταξύ, πάντως, η περιπέτεια συνεχίζεται για το πανομοιότυπο ρομπότ Opportunity.

Την Τρίτη, η NASA ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας με το Spirit για ακόμα έναν μήνα. Αν δεν καταφέρει να έρθει σε επαφή αυτό το διάστημα, θα επαναλαμβάνει μόνο σποραδικά την προσπάθεια μέχρι το τέλος του έτους.

Η πιθανότητα να παραμένει σε λειτουργία το Spirit είναι τώρα «πενήντα-πενήντα», εκτίμησε ο Ρέι Άρβιντσον του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής.

Τα προβλήματα για το Spirit άρχισαν το 2009, όταν χάλασε ένας από τους έξι τροχούς του. Το ρομπότ παγιδεύτηκε τότε στην άμμο και απέτυχε να στρέψει τους συλλέκτες του προς τον ήλιο.

Χωρίς επαρκή ενέργεια για να συνεχίσει την λειτουργία του, ο ρομποτικός γεωλόγος τέθηκε σε κατάσταση αναμονής μέχρι να επιστρέψει η λιακάδα. Η ημερομηνία της μέγιστης ηλιοφάνειας έφτασε τελικά πριν από μερικές μέρες, το ρομπότ όμως δεν φαίνεται να έχει ξυπνήσει.

Έξαλλου, έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια από την άφιξη των δίδυμων ρομπότ τον Ιανουάριο του 2004.

Η προβλεπόμενη διάρκεια της αποστολής τους ήταν μόλις τρεις μήνες.

Σήμερα, το κοντέρ του Spirit μένει κολλημένο στα 7,7 χιλιόμετρα, ενώ το Opportunity έχει ήδη διανύσει 26,7 χιλιόμετρα και συνεχίζει να εξερευνά τους αρειανούς κρατήρες.

Και το Opportunity, πάντως, έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του. Έχει εμφανίσει αρθριτικά στον μηχανικό του βραχίονα και πηγαίνει μόνο με την όπισθεν λόγω της φθοράς ενός τροχού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

 

 

Γνωρίζεις ότι:

Στολή για μελλοντικές αποστολές στον Άρη δοκιμάζεται στην Ανταρκτική

 

 

Το χιόνι είναι το μόνο στοιχείο της φωτογραφίας που μοιάζει γήινο.

Βάση Μαράμπιο, Ανταρκτική

Ολοκληρώθηκε στην Ανταρκτική η δοκιμή μιας νέας διαστημικής στολής που κατασκευάστηκε για να αντέχει σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στον πλανήτη Άρη. Τα μέλη της αποστολής φορούσαν την στολή και πραγματοποιούσαν για μια εβδομάδα διάφορες εργασίες που θα έκαναν αν βρίσκονταν σε ένα άλλο πλανήτη όπως για παράδειγμα, συλλογή δειγμάτων εδάφους.

Η δοκιμή έγινε στην βάση Marambio που ανήκει στην Αργεντινή και επιλέχθηκε ως τοποθεσία που προσομοιώνει συνθήκες ανάλογες με αυτές που επικρατούν στον Άρη με δυνατούς ανέμους και μόνιμα «σκληρό» παγωμένο έδαφος.

Η στολή έχει την κωδική ονομασία NDX-1, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της NASA και υπολογίζεται ότι στοίχισε 100.000 δολάρια. Επιτρέπει στον κάτοχό της να κινείται με ασφάλεια σε συνθήκες πολικού ψύχους και ανέμων η ταχύτητα των οποίων αγγίζει τα 100 χλμ/ώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που βγάζουμε την στολή από τα εργαστήρια και την δοκιμάζουμε σε πραγματικό περιβάλλον όπου επικρατούν ακραίες συνθήκες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Πάμπλο ντε Λεόν που ειδικεύεται στην αεροδιαστημική μηχανική και είναι ο σχεδιαστής της νέας στολής Η NDX-1 αποτελείται από 350 διαφορετικά υλικά στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κέβλαρ, γνωστό από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ανθρακονήματα για να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βάρος της στολής χωρίς όμως να περιοριστεί καθόλου η αντοχή της.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης τον οποίο επιβεβαίωσε πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα σταλεί το 2030 αλλά θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη κάνοντας τις προετοιμασίες για την αμέσως επόμενη αποστολή η οποία θα προσεδαφιστεί στον Άρη.  

                                                                          Newsroom ΔΟΛ

                                                                                                                          

Γνωρίζεις ότι:

Σε τροχιά γύρω από τον στόχο

Αγγελιαφόρος της NASΑ φτάνει στον άγνωστο Ερμή

Βαλτιμόρη

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Messenger (Αγγελιαφόρος) της NASA έγινε το πρώτο σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Ερμή. Η αποστολή του θα διαρκέσει ένα χρόνο και έχει διπλό στόχο: Θα προσπαθήσει να εξακριβώσει γιατί ο μυστηριώδης πλανήτης είναι ο πυκνότερος στο Ηλιακό Σύστημα και θα διερευνήσει την ενδεχόμενη ύπαρξη πάγου στους σκοτεινούς κρατήρες που κρύβονται στους πόλους.

Το Messenger, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2004, έχει περάσει ως τώρα τρεις φορές κοντά από τον Ερμή ακολουθώντας μια πορεία που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε, σταδιακά, να το θέσει σε τροχιά γύρω του. Την ώρα μηδέν, στις 02.45 ώρα Ελλάδας, το σκάφος αιχμαλωτίστηκε από την βαρύτητα του πλανήτη.

Τέθηκε έτσι σε μια έντονα ελλειπτική τροχιά, με περίοδο 12 ωρών. Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς των ειδικών, θα περνάει σε απόσταση 200 χιλ. από την επιφάνεια του Ερμή στο κοντινότερο σημείο της και σε απόσταση 15.000 χιλ. στο πιο μακρινό.

Η πρώτη εξερεύνηση

Αν όλα συμβούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Messenger θα αρχίσει να στέλνει ξανά τις εικόνες του το νωρίτερο σε μια εβδομάδα. Αυτό γιατί, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να παραμείνει για ένα διάστημα εκτός λειτουργίας.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες που ηγούνται της αποστολής, στη μέχρι τώρα διαδρομή του το σκάφος έχει βρεθεί στην κατάλληλη απόσταση από τον Ήλιο ώστε να «δοκιμαστεί» στην ακτινοβολία του, τώρα όμως θα δεχθεί επί πλέον τη θερμότητα που εκπέμπεται από την επιφάνεια του πλανήτη, οπότε για να περιοριστούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και να παραταθεί η διάρκεια ζωής του θα πρέπει να εκτεθεί στις νέες συνθήκες χωρίς να λειτουργεί.

Το μοναδικό άλλο διαστημικό ερευνητικό σκάφος που έχει «επισκεφτεί» από απόσταση τον Ερμή ήταν το Mariner 10 της NASA το οποίο είχε περάσει τρεις φορές από κοντά του το 1974 και το 1975 και χαρτογράφησε μόλις το 45% της επιφάνειας.

«Ο Ερμής είναι ένας σχετικά ανεξερεύνητος πλανήτης, αν λάβει κανείς υπ’ όψη πόσο κοντά μας βρίσκεται στο Ηλιακό Σύστημα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος Σον Σόλομον του Ιδρύματος Κάρνεγκι της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA η πρώτη εικόνα που θα «τραβήξει» ο Messenger από θέση τροχιάς θα δημοσιευτεί στις 29 Μαρτίου.

Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος και αυτός που βρίσκεται πλησιέστερα στον Ήλιο. Στην πλευρά που βλέπει το φως, η επιφάνεια βράζει στους 427 βαθμούς Κελσίου. Στην πλευρά που βασιλεύει το σκοτάδι, πέφτει στους -183 βαθμούς.

Ο Ερμής διαθέτει ακόμα μαγνητικό πεδίο όπως η Γη. Είναι επίσης εξαιρετικά πυκνός, καθώς εκτιμάται ότι αποτελείται κατά τα δύο τρίτα του από σίδηρο.

Newsroom ΔΟΛ

 

ΚΟΥΤΟΥΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Β2

 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Β1