49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
· Γεωργία (60%)
· Βιομηχανία (23%)
· Αστική-Οικιακή χρήση (8%)
· Παραγωγικό δυναμικό υδρόβιων οργανισμών (9%)
1. Υδατοκαλλιέργειες
2. Αλιεία
Οι απαιτήσεις σε νερό για την ικανοποίηση του συνόλου των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Οι ευρύτατες –όσο κανενός άλλου πόρου- χρήσεις του νερού άλλοτε συνεπάγονται την κατανάλωση του, άλλοτε όχι. Η πρώτη σε απαιτήσεις νερού ανθρώπινη δραστηριότητα είναι η γεωργία, με απαιτήσεις που φθάνουν το 60% της συνολικής κατανάλωσης. Η δεύτερη μετά τη γεωργία και με ποσοστό 23% της παγκόσμιας κατανάλωσης είναι η βιομηχανία. Τέλος, η αστική-οικιακή χρήση απαιτεί το 8% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης. Ιδιαίτερης τέλος σημασίας είναι οι χρήσεις του νερού ως παραγωγικού δυναμικού ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών ως προϊόντων είτε υδατοκαλλιεργειών, είτε της αλιείας.
Υδατοκαλλιέργεια στην Λευκάδα
Οι αρδεύσεις που διακρίνονται σε τρείς βασικές κατηγορίες:
την επιφανειακή άρδευση
τον καταιονισμα
την άρδευση με σταγόνες
είναι υποχρεωτικές για τη συμπλήρωση του απαραίτητου για την ανάπτυξη και τη βέλτιστη απόδοση των φυτών νερού και υπεύθυνες για το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας κατανάλωσης του. Πρέπει επομένως να είναι μια από τις πρώτες και κύριες μέριμνες αυτών που ασχολούνται με αυτή τη χρήση του νερού ώστε αφενός το νερό που χρησιμοποιείται στην άρδευση να δίνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αφετέρου η χρήση του να γίνεται με όλο και περισσότερο πιο ορθολογικό τρόπο.
Λίμνη
Κερκίνη
Μόρνος
Επομένως, είναι απαραίτητες βασικές γνώσεις για τις ανάγκες των καλλιεργούμενων φυτών σε νερό και του τρόπου υπολογισμού τους. Ως γνωστόν το νερό που απομακρύνεται από το χωράφι αποτελεί εξατμισοδιαπνοή. Το μέγεθος και ο ρυθμός της εξατμισοδιαπνοής εξαρτάται από την καλλιέργεια και από τις συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα. Μια άλλη χρήση του νερού είναι η καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθούν υπόψη οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της γης σε πρωτεΐνες, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι δυνατότητες της αλιείας για μεγαλύτερη ετήσια παραγωγή έχουν εγγίσει τα όρια τους. Οι υδατοκαλλιέργειες έχουν εφαρμογή σ’ ένα ευρύ φάσμα ψαριών, καρκινοειδών, οστρακοειδών και άλλων υδρόβιων οργανισμών. Για τη χώρα μας αποτελεί μια πολύ σημαντική δραστηριότητα. Είναι πρώτη σε παραγωγή ευρύ άλλων ψαριών στην Ε.Ε. και πρώτη σε όλη τη Μεσόγειο. Οι υδατοκαλλιέργειες έχουν βελτιώσει σημαντικά το αρνητικό σε αλιεύματα ισοζύγιο που εξακολουθεί να έχει η χώρα μας. Η αλιεία, μια από τις αρχαιότερες δραστηριότητες, εξακολουθεί να είναι από τις κύριες χρήσεις της θάλασσας. Η διαφορά με τις υδατοκαλλιέργειες έγκειται στο πολύ βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία ελεγχόμενη συνθήκη στην παραγωγή αλιευμάτων και η μόνη παρέμβαση του ανθρώπου έγκειται αποκλειστικά στην αλίευση. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επέτρεψε σε όλες τις χώρες να αυξήσουν την αλιευτική παραγωγή τους, αλλά το πρόβλημα της ορθολογικής εκμετάλλευσης των θαλασσών έχει αρχίσει να απασχολεί σοβαρά και να ερευνάται ιδιαίτερα.
Καλαμάς Τα τελευταία χρόνια απαγορεύτηκε η αλιεία στα ποτάμια Ηπείρου
Η βιομηχανία χρησιμοποιεί το νερό περισσότερο από κάθε άλλη ύλη και παγκοσμίως χρησιμοποιεί το 23% της συνολικής ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται. Όμως, στη βιομηχανία μόνο ένα μικρό μέρος νερού καταναλώνεται. Στη πραγματικότητα, οι μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιούνται ως μέσον σε διάφορα στάδια. Το περισσότερο νερό είτε ανακυκλώνεται για άλλη χρήση, είτε επιστρέφει στη φύση. Η χρήση του νερού για αστική χρήση δεν υπερβαίνει το 1/10 της παγκόσμιας κατανάλωσης, αλλά στοιχίζει. Και αυτό γιατί το πόσιμο νερό πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να είναι υψηλής ποιότητας. Προ πάσης χρήσης ως ποσίμου το νερό πρέπει να απολυμανθεί και κυριότερα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό είναι το χλώριο, το όζον, η υπεριώδης ακτινοβολία και η θέρμανση.
Για τη διασφάλιση της ομαλής εκτέλεσης των διεργασιών, στη χημική βιομηχανία το νερό που χρησιμοποιείται πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Οι ανθρώπινες όμως δραστηριότητες έχουν σαν συνέπεια τη ρύπανση των υδάτων, που αποτελεί βασική αιτία υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής. Οι ρυπαντές των νερών είναι:
Ø οι παθογόνοι μικροοργανισμοί
τα απόβλητα που απαιτούν οξυγόνο
Ø οι υδατοδιαλυτές ανόργανες ενώσεις
Ø οι υδρογονάνθρακες
Ø οι συνθετικές οργανικές ενώσεις
Ø τα αιωρούμενα στερεά
Ø τα ραδιενεργά υλικά
Ø τα απορρίμματα
Ø η θερμότητα
Επεξεργασία αστικών λυμάτων Η ομαλή αλληλεπίδραση των εργαστηριακών και των συστημάτων συνεχούς μέτρησης συμβάλλει στη βελτιστοποίηση του ελέγχου των διεργασιών
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Η συνεχής ζήτηση νερού κατάλληλης ποιότητας για κάθε χρήση, η αυξανόμενη απαίτηση για διατήρηση ισορροπίας στο περιβάλλον, η αύξηση των πηγών ρύπανσης των υδατικών πόρων και η ανομοιόμορφη φυσική προσφορά δημιουργούν περίπλοκα προβλήματα. Η διαχείριση των υδατικών πόρων αποβλέπει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Οι στόχοι της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι
1. η εξασφάλιση νερού επαρκούς ποσότητας και κατάλληλης ποιότητας
2. η προστασία του νερού από τη ρύπανση
3. η προφύλαξη από ακραία υδρολογικά φαινόμενα και προς τούτο χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές.
Παροχή πόσιμου νερού Η ανάλυση έχει ζωτική σημασία για την εκπλήρωση των προτύπων υψηλής ποιότητας και τη συμμόρφωση με τις νόμιμες οριακές τιμές.
Μείωση κατανάλωσης έως 80% στη χρήση ορυκτών καυσίμων και 90% στη χρήση νερού μπορούν να πετύχουν οι παραγωγοί στα γεωθερμικά και υδατικά αυτόνομα θερμοκήπια