49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται ο νέος «δορυφόρος του καιρού»
«Δορυφόρος του καιρού» Δύο πλατφόρμες, η Meteosat-8 και η Meteosat-9, παρέχουν πληροφορίες για τον καιρό.

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας είναι η 23η Μαρτίου. Η γιορτή δεν έχει τοπικό ή εθνικό χαρακτήρα, αλλά παγκόσμιο, διότι την ημέρα αυτή, το 1950, ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (World Meteorological Organization). Η Μετεωρολογία είναι μια επιστήμη που η γένεσή της πρέπει να αναζητηθεί χιλιάδες χρόνια πριν, γιατί επηρέαζε και επηρεάζει άμεσα τις καθημερινές δραστηριότητες και συνθήκες ζωής του ανθρώπου, ο οποίος τότε, περισσότερο από ποτέ, διαμόρφωνε τις ανάγκες της διαμονής και της διατροφής του σύμφωνα με τον καιρό.

    page_639.jpg           ancient_food_1.jpg       019 images.jpeg
1.Το ψάρι αλλά και γενικότερα τα θαλασσινά υπήρξαν για τους Έλληνες ένα πολύ σημαντικό στοιχείο διατροφής.
2. Τα δημητριακά αποτελούσαν την κύρια βάση της διατροφής για τους αρχαίους. Αλλά τόσο το σιτάρι όσο και το κριθάρι δεν ήταν σε αφθονία για τους Αθηναίους, έτσι αναγκάζονταν να το εισάγουν από άλλα μέρη.
3. Αριστοτέλης πατέρας της Μετεωρολογίας.

Για πρώτη φορά, οργανωμένη καταγραφή-περισσότερο ή λιγότερο- κοινών παρατηρήσεων, σχετικών με τον καιρό διαφόρων περιοχών γίνεται από τον πατέρα της Μετεωρολογίας, τον Αριστοτέλη, ενώ ως έμμεση πληροφορία παρέχονται και σε άλλα συγγράμματα. Η Μετεωρολογία αποτελεί κλάδο των Φυσικών επιστημών, με κύριο αντικείμενο την έρευνα της ατμόσφαιρας στο σύνολό της και των φαινομένων που συμβαίνουν σε αυτή. Και επειδή τα φαινόμενα που ενδιαφέρουν τη Μετεωρολογία είναι εκείνα που συμβαίνουν στο κατώτερο στρώμα της ατμοσφαίρας, τα οποία παρατηρούνται δηλαδή ως «τροπές», ως μεταβλητές αυτού του στρώματος, ονομάστηκε τροπόσφαιρα και το οποίο είναι το πιο πυκνό. Επειδή όμως τα φαινόμενα αυτά και οι αρχαίοι Έλληνες τα ονόμαζαν «μετέωρα», η επιστήμη που τα μελετά ονομάστηκε Μετεωρολογία και τα φαινόμενα Μετεωρολογικά. Η τροπόσφαιρα εκτείνεται από το έδαφος σε ύψος περίπου 8 χλμ. στους πόλους και 15 χλμ. στον ισημερινό.  Η θερμοκρασία πέφτει σε ποσοστό περίπου 6 ° C ανά χιλιόμετρο καθώς ταξιδεύουμε από το χαμηλότερο σημείο μέχρι την κορυφή της τροπόσφαιρας.

015
Η ατμόσφαιρα είναι η κουβέρτα του φυσικού αερίου που περιβάλλει τον πλανήτη μας. Τα στρώματα αυτά είναι: τροπόσφαιρα, στρατόσφαιρα, μεσόσφαιρα, θερμόσφαιρα και εξώσφαιρα. Τα πρώτα δύο στρώματα είναι σημαντικά για την ιστορία σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια και την κλιματική αλλαγή.

Τα σημαντικότερα αυτών των φαινομένων είναι η ατμοσφαιρική πίεση, οι μεταβολές της θερμοκρασίας, οι μετακινήσεις αερίων μαζών, η εξάτμιση, η υγρασία, ο σχηματισμός και η εξέλιξη των νεφών, η συμπύκνωση και υγροποίηση των υδρατμών, τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, καθώς και οι μορφές απόθεσης. Επίσης, εκείνα που συμπεριλαμβάνουν τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό, δηλαδή οι καταιγίδες, και εκείνα που οφείλονται στην ίδια την ατμόσφαιρα όπως διάθλαση, ανάκλαση κλπ. όπως και η σπουδή των φαινομένων πάνω από ξηρά ή θάλασσα και σχέσεων αυτών, αποτελούν αντικείμενο της Μετεωρολογίας.

054.gif.png                          120.gif.png
Χάρτης βροχοπτώσεων και Χάρτης Χιονοπτώσεων

Στη σπουδή των φαινομένων, η Μετεωρολογία αναζητά τις γενεσιουργές αιτίες αυτών και τους παράγοντες που συμβάλλουν, φθάνοντας στο σημείο της σχετικής χάραξης αυτών σε χάρτες και καταφέρνοντας από την μικρή χρονικά πρόβλεψη να φθάσει στην ασφαλή πρόβλεψη για μακρύτερο χρονικά διάστημα, κάτι που αποτελεί και τον κυριότερο στόχο της.
Η παρατήρηση και παρακολούθηση αυτών των μετεωρολογικών στοιχείων ονομάζεται μετεωρολογική παρατήρηση η οποία και απαιτεί ειδικά σχεδιασμένα επιστημονικά όργανα (μετεωρολογικά όργανα). Υπάρχουν όμως και δευτερεύοντα στοιχεία που δεν απαιτούν όργανα όπως π.χ. η κατάσταση θαλάσσης, οι τύποι νεφών, η ηλιοφάνεια κ.ά. Έτσι οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις διακρίνονται σε «ενόργανες» και σε «εξ όψεως» παρατηρήσεις.
Ιδιαίτεροι κλάδοι αυτής της Επιστήμης είναι: η Πρακτική Μετεωρολογία, η Δυναμική Μετεωρολογία, η Αερολογία (που προβαίνει στις μετρήσεις), η Περιγραφική Μετεωρολογία, η Ναυτική Μετεωρολογία(που αφορά κυρίως τους ναυτικούς), η Κλιματολογία, η Γεωργική Μετεωρολογία, η Φαινομενολογία και η Βιοκλιματολογία.